Francesc denuncia la hipocresia de parlar de pau i vendre armes

Amb motiu de la 58ena Jornada Mundial de les Comunicacions Socials, que se celebraran el 12 de maig proper, solemnitat de l’Ascensió del Senyor, el papa Francesc ha publicat un missatge dirigit a tots els periodistes. El text, titulat Intel·ligència artificial i saviesa del cor: per una comunicació plenament humana, és una nova reflexió sobre les oportunitats i els riscos de la intel·ligència artificial i les noves tecnologies, que el Pontífex ja va manifestar en el seu recent missatge per a la Jornada Mundial de la Pau, “estan canviant radicalment la informació”.

Noves eines i noves “patologies”

En el seu missatge, Francesc alerta dels perills de la intel·ligència artificial, una nova eina que, com ha dit, suposa una gran oportunitat però també porta nous perills: “L’ús de la paraula ‘intel·ligència’ és enganyós; les màquines tenen una gran capacitat per emmagatzemar dades, però correspon a l’home desxifrar-ne el significat. Tot el que està en mans de l’home es converteix en una possible oportunitat o en un perill. El seu propi cos, creat per ser un lloc de comunicació i comunió, pot ser un mitjà d’agressió”, diu el Papa.

En aquest sentit, en el text també s’alerta de les notícies falses i les falsificacions profundes que sovint ofereixen determinats canals de comunicació, entre elles les xarxes socials: “Tenim noves eines, nous canals, però alhora noves patologies i trampes especialment per a l’àmbit de la comunicació, que corre el risc de convertir-se en objecte de contaminació cognitiva”.

Interrogants d’avui i de demà

Finalment, Francesc fa una valoració del futur del periodisme, una professió que podria estar en perill amb l’arribada de la intel·ligència artificial. El Pontífex es planteja preguntes relacionades amb la necessitat de garantir la transparència dels processos d’informació, la protecció de la professionalitat i la dignitat dels treballadors de l’àmbit de la comunicació i la informació, o l’accés a la informació en països subdesenvolupats. Com diu, les respostes a aquestes preguntes no estan escrites, però depenen de tots nosaltres: “Correspon a l’home decidir si es converteix en aliment d’algoritmes o si alimenta el seu cor amb la llibertat, que és aquell cor sense el qual no creixeríem en saviesa”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!