“Curar si és possible, cuidar sempre.” Amb aquestes paraules, que va dir per primera vegada Joan Pau II, el papa Francesc ha fet una crida per ajudar els malalts terminals, i perquè aquests rebin sempre l’acompanyament necessari, tant des del punt de vista mèdic com l’humà. Ho ha fet al Vídeo del Papa del mes de febrer, dedicat a la celebració de la Jornada Mundial del Malalt, convocada des del 1992 precisament per Joan Pau II, en el dia de la memòria litúrgica de la Mare de Déu de Lourdes, l’11 de febrer. 

Al vídeo es poden veure diversos escenes amb els malalts terminals com a protagonistes, com una nena que s’ha quedat sense cabell a causa de la quimioteràpia, i rep una abraçada dels seus pares, o un metge que explica a una família el difícil camí que haurà de recórrer a partir d’ara un ésser molt estimat. Aquestes imatges mostren la importància de l’acompanyament, ja que com diu el Pontífex, fins i tot quan hi ha poques possibilitats de curació, tots els malalts tenen dret a “l’acompanyament mèdic, psicològic, espiritual, i humà”. 

Francesc ha explicat que tot i que en les últimes dècades la temptació de l’eutanàsia ha guanyat terreny en molts països, les cures pal·liatives són més importants que mai, per “garantir-li al pacient no només l’atenció mèdica, sinó també un acompanyament humà i proper”. En aquest aspecte, el Pontífex ha recordat que hem de mirar el malalt amb “amor, per comprendre que el contacte físic pot donar molt, fins i tot als que ja no poden parlar i no poden reconèixer ni els seus propis familiars”. Finalment, el Papa ha demanat fet una crida a la pregària i al compromís de tothom, perquè “els malalts terminals i les seves famílies rebin sempre les cures i els acompanyaments necessaris”. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!