Ens podríem preguntar: quina és la finalitat dels diversos colors en les celebracions litúrgiques? En el número 345 de la Instrucció General del Missal Romà tenim la resposta: “La diversitat de colors en les vestidures sagrades pretén expressar amb més eficàcia, àdhuc exteriorment, tant el caràcter propi dels misteris de la fe que se celebren, com el sentit progressiu de la vida cristiana en el transcurs de l’any litúrgic.” Aquests colors litúrgics són: el blanc, el vermell, el verd, el morat, el negre, el rosa i el blau.
El color litúrgic posseeix el seu llenguatge específic que, sense tenir la importància com en el cas dels textos, té, però, una pedagogia popular. Una festa, o la celebració d’un esdeveniment, poden expressar-se i suscitar actituds de fe a través del signe del color litúrgic, perquè se suposa que ha estat escollit en consonància amb la identitat pròpia de la celebració.
A tall d’exemple citem els dos colors més desconeguts al llarg de l’any litúrgic, ja que no a tots els llocs de culte disposen d’aquestes vestidures. Ens referim als colors rosa i blau. Les vestidures roses es fan servir els diumenges Gaudete (tercer d’Advent) i el diumenge Laetare (quart de Quaresma). El color blau s’empra el dia de la celebració de la solemnitat de la Immaculada Concepció.
En l’esmentada Instrucció, número 346, s’hi especifiquen els dies en què s’utilitzen els diversos colors litúrgics en les celebracions. Únicament ens referim a tres apartats d’aquest número: d) El color morat s’empra en els Temps d’Advent i de Quaresma. Pot emprar-se també en els Oficis i Misses de difunts, e) El color negre pot emprar-se, on sigui costum, a les Misses de difunts, g) En els dies més solemnes es poden emprar vestidures sagrades festives o més nobles, encara que no siguin del color del dia.
I conclou el número 346: “Amb tot, les Conferències de Bisbes, pel que fa als colors litúrgics, poden determinar i proposar a la Seu Apostòlica les adaptacions que més convinguin d’acord amb les necessitats i l’índole dels pobles.”
En conclusió, podem dir que el color, com un dels elements visuals més senzills i eficaços, pot ajudar-nos a tots a celebrar millor la nostra fe. El color, segons la sensibilitat teològica, acompanya i forma part de tot el conjunt de textos, cants, lectures i pregàries d’una celebració litúrgica.