“Reflexionar, estimular el pensament crític i aprofundir en problemàtiques que estan a l’ordre del dia, com el poc ús de la llengua catalana, la sequera i la pagesia. Es tracta d’anar aprenent de tot el que estem vivint.” Són paraules que ha pronunciat Anna Grau, presidenta del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés, a la TrocaJove, la trobada anual de joves dels centres d’esplai de la federació, que s’ha celebrat el cap de setmana del 9 i 10 de març a Amposta. Ha comptat amb l’assistència de més d’un miler de joves de 63 centres d’esplai d’arreu de Catalunya, Illes Balears, Castelló i Principat d’Andorra.
La trobada ha aprofundit en la cultura de les terres de l’Ebre, posant èmfasi en la importància de les tradicions i gaudint, així, de la festa major catalana del MCECC. “Aquesta festa major és un oasi dins del ritme frenètic que vivim”, ha afirmat Grau.
Els joves han pogut aprofundir en la cultura catalana a través de diverses dinàmiques participatives, conferències, tallers i debats que se celebren al parc dels Xiribecs d’Amposta, com ara formacions basades en la promoció de la llengua, a càrrec de la creadora de continguts Cèlia Espanya, de la música, de l’arquitectura i de l’audiovisual en català.
Els joves també s’han aproximat a la realitat dels castells, de la gastronomia catalana i de l’economia local, social i solidària. Així mateix, han realitzat activitats relacionades amb el medi ambient, concretament sobre el paratge natural del Delta de l’Ebre i la seva relació amb la meteorologia, sobre gestió forestal, agricultura, ramaderia i gestió de l’aigua, en un context de dificultats severes pel que fa a les reserves d’aquest recurs a Catalunya.
Anna Grau ha recordat que el MCECC és una federació que s’estructura en territoris diversos. “Apostem —ha dit— per la descentralització de les activitats que fem, i això ens porta a conèixer la riquesa dels diferents territoris que configuren el moviment.” També ha agraït l’assistència de les personalitats institucionals i “als més de dos-cents monitors i monitores que durant aquest cap de setmana han acompanyat els adolescents a la TrocaJove”.
El secretari general del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Oriol Amorós, ha constatat que, com a pare vinculat a un centre d’esplai, agraeix “a tots els monitors i monitores la feina. L’educació en el lleure és una singularitat molt important a Catalunya: ens permet ensenyar als infants valors que en altres entorns no és possible”. I ha afegit: “Els centres d’esplai ajudeu a erigir vides i construïu un país que val la pena defensar.” Per la seva part, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha expressat que el lleure educatiu és “una peça troncal de la cultura catalana i un engranatge en la defensa del nostre país”.