Octavi Vilà ja és bisbe i ha iniciat el seu ministeri episcopal com a nou titular de la diòcesi de Girona. Ha estat durant una missa celebrada aquest diumenge a la tarda a la catedral gironina, on el nou prelat ha estat acompanyat per la comunitat monàstica de Poblet, de la qual era l’abat fins que es va fer públic el nomenament episcopal el 29 de febrer passat, i pels bisbes de Catalunya i d’algunes altres diòcesis, així com per un bon nombre de preveres i diaques tant de Girona com de fora.
La celebració, a la qual han assistit 1.500 persones, ha estat presidida per l’arquebisbe metropolità de Tarragona, Joan Planellas, que ha ordenat el nou bisbe, i concelebrada pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, pel nunci del Papa a Espanya i Andorra, Bernardito Auza, pel president de la Conferència Episcopal Espanyola, Luis Argüello, i per molts altres pastors, sacerdots i diaques assistents.
En el Diumenge del Bon Pastor, l’homilia de l’arquebisbe de Tarragona i president de la Conferència Episcopal Tarraconense s’ha centrat en la figura del Pastor: “El veritable pastor és qui planteja la radicalitat del seguiment de Jesús. Jesús ha de ser l’essencial en el plantejament de qui va al davant. No tindràs altra força ni cap més escut que el de l’Evangeli. En canvi, les menudeses de les formes, les metodologies de la pastoral, aquestes coses poden ser importants, però no són l’essencial.”
“No tindràs altra força ni cap més escut que el de l’Evangeli”
El ritu de l’ordenació episcopal i presa de possessió de la seu ha estat la part central de la celebració. Després de la proclamació de l’evangeli, s’ha fet la presentació de l’escollit i la lectura del mandat apostòlic, el document del Papa que acredita el nomenament d’Octavi Vilà com a bisbe de Girona.
Després l’arquebisbe Joan Planellas ha pronunciat l’homilia, on s’ha referit al lema episcopal triat per Fra Octavi, “praesis ut prodes”, expressió de sant Bernat de Claravall (fundador del Cister) que significa “sigues al capdavant per servir” (Tractat sobre la Consideració, III,2), tal com va explicar el nou bisbe en una entrevista a Catalunya Cristiana. El també president de la Tarraconense ha invitat Octavi Vilà a ser fidel a aquest vincle entre autoritat i servei, en sintonia amb el compromís del Papa Francesc en aquesta línia.
Acabada la predicació, el ritu d’ordenació ha continuat amb la promesa de l’escollit (en diàleg amb l’arquebisbe de Tarragona), el cant de la Lletania dels Sants amb Octavi Vilà prostrat a terra, la imposició de mans amb la pregària d’ordenació a continuació i finalment tots els ritus complementaris: la unció del cap amb oli i el lliurament del llibre dels evangelis, l’anell, la mitra i el bàcul. Immediatament el ja nou bisbe de Girona ha ocupat la seu per presidir la celebració des de la Professió de Fe (el Credo) i seguint amb tota la litúrgia de l’Eucaristia.
Al final, el nou pastor ha dedicat unes paraules d’agraïment i salutació a tothom, moment en què ha expressat el seu desig de ser un bon servidor de les comunitats cristianes i de la societat dins el territori de la diòcesi, fent seu el missatge de l’evangeli d’aquest diumenge IV de Pasqua, en què Jesús es presenta com “el bon pastor”.
La proximitat d’un home senzill
Hi ha hagut dos moments en què Octavi Vilà s’ha mostrat més proper a la gent. El primer ha estat l’arribada del bisbe electe a la catedral, on ha estat rebut a la porta pel Capítol, el Col·legi de Consultors i un grup de fidels, laics i laiques, representants de diverses realitats diocesanes de Girona. En aquest preludi, Fra Octavi ha besat la Veracreu, a petició del president del Capítol Catedral, i ha rebut l’aspersori per aspergir-se ell mateix amb aigua i després tots els presents.
Ja a dins el temple, el nou prelat ha fet una breu pregària davant la tomba dels darrers bisbes difunts i una visita al Santíssim, a la capella conventual, abans de revestir-se. De seguida ha començat la processó d’inici de la celebració. El segon moment, el més distès, ha estat la salutació d’Octavi Vilà a tots els presents que se li han pogut acostar als peus del presbiteri.
Cal destacar que, a més dels bisbes i preveres concelebrants, diaques assistents i molts religiosos, religioses, laics i laiques de la diòcesi, han participat en la celebració diverses autoritats civils, entre elles la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, l’alcalde de la ciutat, Lluc Salellas, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Carles Armengol, i Joaquim Nadal, conseller de Recerca i Universitats. Va ser alcalde de Girona entre 1979 i 2001.
Octavi Vilà, fill de Tarragona, arriba a la condició de bisbe als seus 62 anys i després d’una vocació sacerdotal i monàstica tardana. Va entrar a Poblet a finals del 2005 i es va ordenar sacerdot el 2015. Abans, havia estat ordenat diaca, concretament el 21 d’abril de 2014. Per tant, l’ordenació episcopal arriba curiosament tot just 10 anys després de la de diaca, un període que supera tots els rècords de brevetat per a un prevere abans d’arribar a ser bisbe.
L’ara bisbe de Girona no perd canònicament la condició de monjo cistercenc, tot i que l’acceptació del nomenament episcopal comporta posar-hi per sobre l’autoritat del Papa i prioritzar el seu servei pastoral als diocesans de Girona. Queda enrere la vida monàstica d’un home senzill, de poques paraules, compromès amb la documentació i l’estudi de la història, i alhora neix la vida d’un nou bisbe cridat a governar la diòcesi de Girona des del seu carisma de monjo que, també des de l’experiència d’abat, combina la pregària i el treball.