En la vigília de la solemnitat de la Mare de Déu de Montserrat ha tingut lloc la presentació oficial del Mil·lenari de Montserrat 2025. L’acte institucional ha estat presidit per l’abat, el P. Manel Gasch, i ha tingut lloc a la Sala Puig i Cadafalch del Museu de Montserrat.
Durant els 15 mesos de celebracions del Mil·lenari tindran lloc més de 1.000 activitats, que s’agrupen en quatre grans blocs: Religiós -una dimensió molt important en la vida de Montserrat, en tant que Monestir i Santuari-; Cultural -es posarà de relleu tota la feina que s’ha fet en aquest àmbit al llarg dels 1.000 anys d’història, a través d’exposicions, festivals de música…-; Participatiu -entitats d’arreu vindran a celebrar el Mil·lenari a Montserrat-; i Social -es tindrà en compte tota la dimensió de medi ambient, de sostenibilitat, com també de proximitat a les persones més necessitades-. Cal afegir també un cinquè, el de Mil·lenari sostenible, que pretén millorar l’eficiència energètica de les instal·lacions de Montserrat, la instal·lació de plaques solars, el transport adaptat elèctric, un projecte integral de residus, el pla de descarbonització integral, el pla per augmentar la resiliència hídrica o la integració de l’Escolania a la Xarxa d’Escoles Verdes.
En el decurs de l’acte s’ha presentat el lema del Mil·lenari, que s’ha basat en la coneguda divisa benedictina ora et labora i complementat per l’experiència monàstica de deu segles de vida monàstica arreu del món i, especialment, en el camí realitzat a Montserrat. És un lema basat en cinc ítems que no només defineix la vida monàstica sinó que expressa què pot aportar el monaquisme benedictí a la societat i al món contemporani. El lema Ora lege labora rege te ipsum in communitate es pot començar a llegir de de la seva base per anar-ne desgranant els valors que conté fins a arribar al cimal que no és altre que Déu.
Ora: la pregària és el cimal d’aquest lema i és també el cimal de vida.
Lege: llegir com a símbol de cultura i la cultura com a expressió de la bellesa de l’ànima humana.
Labora: és llavors que podem entendre que el treball es converteix en un instrument de realització personal i de transformació del món.
Rege te ipsum: la tradició monàstica ens ensenya que conèixer-se a si mateix i prendre el control de la pròpia vida és la font de l’autèntica llibertat.
In communitate: què és Montserrat? Montserrat és, certament, una comunitat monàstica benedictina. Però Montserrat és també una comunitat més gran, formada per persones que s’hi senten identificades. Aquest gran comunitat ens ensenya que conjuntament podem caminar cap al futur sense por, amb força, amb esperança.
Posteriorment, el P. Bernat Juliol, prior del monestir i comissari del Mil·lenari 2025, ha atès els mitjans de comunicació i n’ha explicat l’objectiu: “Volem posar de manifest aquests mil anys de vida monàstica, de presència del monestir i del santuari a la muntanya de Montserrat.”
En l’apartat religiós, Montserrat acollirà el capítol provincial i general de la congregació benedictina Subiaco-Montecassino, a la qual pertany la comunitat catalana. També acollirà una trobada de superiors de monestirs ibèrics, la Jornada Sacerdotal de la Tarraconense i la Jornada Monàstica Catalana.
Entre el miler d’activitats previstes, el P. Juliol ha destacat l’estrena d’un documental i l’organització d’una exposició itinerant per explicar la vida i la tasca dels monjos, una història molt lligada al país i a la muntanya. També hi haurà trobades de moviments i escoles cristianes, així com la creació d’un vídeo-màping a la basílica i d’un espai immersiu al Museu de Montserrat per transmetre el missatge de la Mare de Déu i del monestir. Finalment, també s’organitzarà un festival de música i es faran diverses exposicions per remarcar el lligam de abadia amb la cultura i la tasca per preservar la llengua.
“Volem posar de manifest aquests mil anys de vida monàstica, de presència del monestir i del santuari a la muntanya de Montserrat”
Cal recordar que la celebració del Mil·lenari de la fundació del monestir de Montserrat s’iniciarà el diumenge 8 de setembre del 2024, solemnitat del Naixement de la Mare de Déu, titular de la basílica i patrona del monestir; i que la clausura serà el dilluns 8 de desembre del 2025.
Al llarg d’aquests quinze mesos de celebració del Mil·lenari –a la qual tothom hi podrà participar- hi haurà algunes dates que prendran una rellevància especial. D’una banda, la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, el diumenge 27 d’abril de 2025. I, d’una altra, les festes pròpiament monàstiques: el divendres 21 de març de 2025, festivitat del Trànsit de sant Benet; el divendres 11 de juliol de 2025, solemnitat de sant Benet; i el dijous 30 d’octubre de 2025, aniversari de la mort de l’abat Oliba.
Aquest Mil·lenari està obert a la participació de tota la societat. A hores d’ara, ja hi ha un gran nombre d’entitats, d’institucions, d’empreses, d’agrupacions, de parròquies, de clubs esportius i moltíssims particulars que han mostrat el seu interès a prendre’n part amb l’organització d’activitats o d’actes que tindran lloc en el decurs dels 15 mesos de celebració.
El P. Abat Manel Gasch ha agraït el suport de persones, entitats i institucions que han col·laborat i que col·laboraran en la celebració del Mil·lenari, la majoria de les quals representades en un acte que ha tingut lloc a la Sala Montserrat segle XIV del Museu de Montserrat.