“Filosofem ‘a cops de martell’, com Nietzsche, però també, encabat, per reflexionar sobre les teves conviccions més pregones”, va dir Francesc Torralba a La Salle Barcelona el dimarts 7 de maig.
El filòsof i teòleg, quatre vegades doctor, començava així la seva reflexió sobre la filosofia, animant els que l’escoltaven a enfrontar-se amb autors i plantejaments no necessàriament afins —com ell mateix fa tant a Els mestres de la sospita com, de fet, a Benaurances per a agnòstics, el seu últim llibre—, però tots teníem al cap i al cor un altre cop ben fort. Torralba va perdre el seu fill l’estiu passat en un accident de muntanya i no sabríem trobar un cop pitjor que aquest en la vida de ningú.
Amb tota serenitat, en va fer alguna referència —sobretot d’agraïment pel suport rebut— però va centrar-se en la qüestió de pensar avui. L’acte s’havia convocat amb el títol Pensar amb agraïment i esperança: valors i reptes de la filosofia al s. XXI i amb el subtítol “Taula rodona d’homenatge al Dr. Francesc Torralba”.
“Jo no m’he avergonyit mai de la font d’inspiració cristiana”
S’havia convocat perquè tot just fa uns mesos el Vaticà reconeixia el conjunt de la seva obra, que consta d’uns 150 títols, amb el prestigiós premi de teologia Joseph Ratzinger, ex-aequo amb el el capellà aragonés Pablo Blanco. “Realment, va ser un motiu de gran satisfacció en aquells moments”, reconeixia Torralba abans d’entrar en una conversa informal. “Vam pensar que la millor manera de celebrar aquest premi era fer un acte per pensar, com el d’avui”, deia al costat del professor Santi Vila, i davant la sala plena, Carles Llinàs, degà de la Facultat de Filosofia La Salle, de la Universitat Ramon Llull, universitat que té Torralba de professor.
“Els textos de Pascal o d’Aristòtil parlen de nosaltres”, exemplificava Torralba. S’adreça a nosaltres, deia, i sempre té un punt de partida, un punt d’inspiració. “Jo no m’he avergonyit mai de la font d’inspiració cristiana”, reconeixia, cosa que li havia portat bones i males conseqüències. “Però és que no hi ha una filosofia neutra.”