Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus és una exposició del Museu Diocesà de Barcelona que posa l’accent en la relació que els gegants han tingut amb la festa de Corpus, especialment amb la processó.

Seguint amb la línia encetada l’any 2020 de vincular una exposició divulgativa amb la programació cultural de la festa del Corpus de la ciutat, la mostra d’enguany es presenta amb uns objectius molt definits:

Aprofundir en el coneixement de la festa del Corpus, dels elements que hi participen i del seu protocol. Enguany es posa la mirada en els gegants.

Donar a conèixer aspectes singulars dels gegants de la ciutat i de les parròquies poc coneguts per la ciutadania en general.

Posar en valor els diferents significats dels elements festius que han participat i participen a la processó del Corpus de Barcelona.

Per aconseguir-ho, els curadors de l’exposició, Nil Rider, Nico Alonso i Amadeu Carbó, han plantejat un discurs expositiu a partir de sis idees principals: la festa del Corpus i els gegants, la funció dels gegants a la processó del Corpus, l’octava de Corpus a Barcelona, la despesa generada pels gegants, la vigília, la passada i les autoritats, i els gegants processionals i festius en un món secularitzat.

L’exposició compta amb peces exposades d’alt interès, com ara els Gegants originals del Pi i els Gegants del Carnaval, coneguts també com del Born o vells de la Casa de la Caritat, que lluiran el vestuari amb el que concorrien a la processó. Tot plegat, acompanyat d’imatges amb valor documental, algunes totalment inèdites procedents d’arxius i col·leccions públiques i privades.

La festa del Corpus a Barcelona va ser declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional l’any 2021. Per això, Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus vol contribuir a la protecció, promoció i divulgació de la festa, tal com demana el decret 389/2006, de 17 d’octubre, del patrimoni festiu de Catalunya en l’article 18.

Aquesta iniciativa del Museu Diocesà de Barcelona, l’arquebisbat de Barcelona i la catedral de Barcelona s’emmarca en la celebració dels 600 anys de la primera referència documental d’uns gegants processionals o festius a Barcelona i a Europa, i ha comptat amb la col·laboració de la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona, l’Institut de Cultura de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’exposició complementa la mostra permanent Barcelona al carrer. Veure i ser vist. La processó de Corpus, ubicada a la planta superior de la Casa de l’Almoina.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!