El pensador anglès G. K. Chesterton, convertit al catolicisme als 48 anys, té una obra escrita ingent, que abasta diversos gèneres: la novel·la fantasiosa i detectivesca, l’assaig, l’apologia catòlica, el periodisme… També va ser un reconegut polemista i conferenciant. Entrar en el món chestertonià es pot fer des de diferents vessants i no és estrany que persones de narratives ideològiques diferents el reivindiquin. Els seus plantejaments socials i econòmics continuen sent plenament vigents. En el període convuls d’entreguerres, Chesterton es va manifestar en contra dels totalitarismes i va contribuir a desenvolupar el distributisme, una proposta econòmica entre el gran capitalisme i el socialisme basada en l’encíclica Rerum novarum (1891) del papa Lleó XIII. Des del punt de vista educatiu també se’n fan lectures molt interessants i actuals.
Com a apologeta catòlic és a bastament conegut i referenciat. Va aportar un catolicisme més actual i, amb el seu estil brillant i paradoxal, va contribuir a renovar l’espiritualitat cristiana.
Quan es compleix el 150è aniversari del seu naixement (el 29 de maig del 1874 a Londres), des de Catalunya Cristiana ens sumem a la reivindicació del seu llegat. Una tasca encomiable que desenvolupa el Centre d’Estudis i Documentació G. K. Chesterton (CEDGKC), amb seu al Convent dels Caputxins de Pompeia de Barcelona. Justament el 21 de maig passat, el CEDGKC i la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona van signar un conveni de col·laboració per a la preservació i promoció del Fons Chesterton.
Una bona notícia per fer més proper aquest “home excepcional” i “heroi del pensament”, segons el va descriure Josep Maria de Sagarra en un magnífic retrat al diari La Publicitat.