Durant el 2023, la Fundació Pere Tarrés ha treballat en diverses accions per instal·lar, a les seves cases de colònies, mecanismes que afavoreixen el desenvolupament sostenible de la seva activitat, amb la voluntat de ser energèticament eficients i reduir l’impacte en el medi ambient. Concretament, ha implantat plaques fotovoltaiques als albergs La Conreria (Tiana), La Sala (La Pobla de Lillet) i Pere Tarrés (Barcelona), i a les cases de colònies La Ruca (Avinyó) i Artur Martorell (Calafell). En total, s’han instal·lat 503 panells de producció fotovoltaica, que representen un total de 230 kw/h de producció punta.

A més, l’entitat ha instal·lat tancaments a les finestres de tres dels seus edificis, facilitant així l’aïllament de l’exterior i, per extensió, l’estalvi tèrmic. Concretament, ha implantat elements d’aïllament per evitar la pèrdua d’aire i millorar l’escalfament dels edificis en els mesos més calorosos a les cases de colònies Pare Artigues (Planoles) i Santa Maria del Roure (Cantonigròs) i a l’alberg La Conreria (Tiana).

El consum energètic anual de les 17 cases de colònies i albergs que conformen la xarxa d’equipaments de la Fundació Pere Tarrés és d’1.225.000 kw, i amb les noves instal·lacions solars, el 25% d’aquesta energia provindrà de fonts renovables. Si comptabilitzem només les 5 cases de colònies en les quals s’han instal·lat plaques fotovoltaiques, aquest percentatge ascendeix al 40% del total.

Les accions de l’entitat per a la contribució a la sostenibilitat no acaben amb aquests passos: a l’alberg Pere Tarrés i a la casa de colònies Artur Martorell s’ha instal·lat també un complement d’eficiència energètica vinculat a l’aerotèrmia, és a dir, s’aprofita l’energia ambiental de l’aire exterior per a la climatització de l’aigua de la casa. Aquesta acció permet produir l’aigua calenta de les dutxes i dels lavabos amb la producció elèctrica instal·lada, reduint així el consum de gas, que ara es destina, només, a l’ús de la cuina i per a la calefacció.

Més enllà de la reducció de la petjada ecològica que aquestes accions suposen, la Fundació Pere Tarrés farà servir les noves instal·lacions d’eficiència energètica com un recurs pedagògic per sensibilitzar els infants que gaudeixin de colònies al voltant de la importància de la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, està elaborant un material educatiu per a infants per ensenyar els beneficis de l’aportació energètica fotovoltaica.

Albert Riu, director del Servei Colònies de Vacances de la Fundació Pere Tarrés, afirma que “estem satisfets d’aquesta millora perquè afavoreix la coherència entre les propostes educatives i de sensibilització mediambiental que promovem en els nostres programes de colònies escolars i programes de vacances en família i la gestió de l’equipament”.

La Fundació Pere Tarrés està compromesa amb la sostenibilitat i amb la reducció de la petjada ecològica des dels seus valors fundacionals. Més enllà d’aquestes accions engegades per a l’estalvi energètic, l’entitat promou també aquests principis en tota la seva acció educativa i social.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!