El Centre d’Estudis Avançats Antoni Gaudí i els seus col·laboradors (CAGIC) organitza del 25 al 28 de juny la 4a Setmana Gaudí, que té com a objectiu apropar la figura d’Antoni Gaudí des de diferents vessants: personal, arquitectònica i artística. L’edició d’enguany se centra en la temàtica A l’entorn de Gaudí: mecenes, pensadors i poetes.

A les sessions, que tindran lloc a la Facultat Antoni Gaudí (carrer de la Diputació, 231 – Barcelona), s’aprofundirà en aquelles persones que van encarregar obres a Gaudí, en els intel·lectuals amb qui es va relacionar i que van influir en el seu pensament, i també s’estudiarà el context històric i cultural que va inspirar les seves obres més emblemàtiques.

Aquest curs té una durada de 15 hores i està reconegut a tots els seus efectes com una activitat de Formació Permanent del Professorat.

El contingut de la 4a Setmana Gaudí és el següent: dimarts 25, a les 18.30, La projecció Güell en l’obra de Gaudí, a càrrec d’Enric Puig, doctor en Lingüística; dimecres 26, a les 18.30, Antoni Gaudí, poesia i profecia, per Jaume Aymar, doctor en Història de l’Art; dijous 27, a les 18.30, Gaudí, Maragall i Pijoan, a càrrec d’Anna M. Blasco, doctora en Filosofia i Lletres, i divendres 28, a les 18.00, visita al Palau Güell.

Antoni Gaudí és un geni que va desenvolupar un llenguatge arquitectònic, tant en la forma com en els sistemes constructius i estructurals dels seus edificis. Amb Gaudí van col·laborar molts dels seus deixebles i ajudants, com ara Francesc Berenguer, Josep Maria Jujol, Josep Francesc Ràfols, Cèsar Martinell o Joan Bergós.

Va realitzar la seva obra amb la col·laboració sempre buscada i desitjada d’artesans de tota mena: ceramistes, guixers, escultors, ferrers, estucadors… Va comptar amb l’amistat de tres bisbes que són clau en la seva trajectòria: Joan Baptista Grau, Pere Joan Campins i, molt especialment, Josep Torras i Bages, donada la seva vinculació al Cercle Artístic de Sant Lluc. També cal tenir present la relació, entre d’altres, amb el jesuïta Ignasi Casanovas o amb Joan Maragall.

“Aquesta Setmana Gaudí, per tant, ofereix justament una oportunitat d’acostar-se a la figura d’Antoni Gaudí des de la perspectiva del seu temps, per adonar-se que, més enllà de la pròpia genialitat, era un home que reflectia el que extreia del món que l’envoltava, sovint aspectes poc analitzats o entesos de manera aïllada, i tot això de la mà d’investigadors i experts consolidats”, afirma la Dra. Rosa Ribas, directora del CAGIC.

Les edicions anteriors han tractat bàsicament de l’obra arquitectònica, i sobretot de la Sagrada Família. Cal dir que la intervenció d’especialistes, com ara arquitectes, historiadors o arxivers, en totes les edicions han contribuït a un coneixement molt més complet de la persona i de l’obra de Gaudí.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!