L’Evangeli fet vida enmig dels pobres. Així es podria definir les biografies del germà Adrià Trescents (1919-2006), religiós de La Salle, i de sor Genoveva Masip (1923-2015), religiosa de la Companyia de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül. Persones fidels als seus principis, al seu lliurament total a la causa dels més necessitats i a la seva donació absoluta als altres. Tots dos són els protagonistes d’un assaig biogràfic escrit pel prestigiós periodista i musicòleg Antoni Batista i editat per la Generalitat de Catalunya.
El llibre La pastoral dels pobres. Genoveva & Adrià s’ha presentat el dimecres 12 de juny a l’escola La Salle Barceloneta, situada al barri barceloní de la Barceloneta. Un barri on van desenvolupar primordialment la seva tasca missionera tant el germà Adrià com sor Genoveva amb l’atenció a drogoaddictes, malalts de sida, empresonats, prostitutes, sense sostre… L’acte, organitzat per la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, ha estat moderat per la periodista Esther Romero.
“La vida dels dos homenatjats és una simfonia coral en el marc d’una contemplació teològica i de vegades mística. Són com ‘germans de sang’ en una Església en sortida. Una donació a mans plenes. Una vida curulla d’humanitat”, ha explicat Mons. Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona i president de la Conferència Episcopal Tarraconense, davant dels nombrosos assistents a la presentació del llibre.
L’arquebisbe Planellas també ha assenyalat que “el germà Adrià i sor Genoveva esdevenen allò que els mateixos pobres deien: ‘Aquests són dels nostres.’ Ells van optar per fer aquest camí, un camí cap a Crist, per participar en el seu misteri; un camí de llibertat, la llibertat dels fills de Déu. Un acte de fe. En tots dos s’hi palesa la pobresa evangèlica”.
Així mateix, ha recordat unes paraules del papa Francesc a l’exhortació apostòlica Evangelii gaudium: “Prefereixo una Església accidentada, ferida i tacada perquè surt al carrer, abans que una Església malalta pel tancament i la comoditat d’aferrar-se a les pròpies seguretats.” Unes paraules que es poden aplicar perfectament a les semblances biogràfiques del germà Adrià i de sor Genoveva.
L’autor del llibre és el periodista i musicòleg Antoni Batista.
Tot seguit, Antoni Batista ha revelat que quan li van encarregar aquest treball, “vaig tenir molt clar que volia fugir de les típiques hagiografies”, alhora que ha manifestat la seva gran admiració pels dos personatges, “amb vides humils i molt fructíferes” des de la vessant cristiana i humanitària. L’autor ha donat a conèixer que al llarg de les pàgines del llibre hi ha nombroses referències musicals i apunts cinematogràfics.
Després, ha tingut lloc un interessant col·loqui amb sor María Cruz Arbeloa, filla de la Caritat, que va conviure amb sor Genoveva Masip durant vint anys, i el germà Josep Canal, visitador auxiliar de La Salle.
Com a religiós de l’Institut dels Germans de les Escoles Cristianes, el germà Adrià se sentia cridat a fer-se present als barris del districte de Ciutat Vella per servir a qui podia i com podia, amb gestos senzills però plens de tendresa. “Sabia escoltar la gent”, ha constatat el germà Josep. El germà Adrià Trescents va ser col·laborador a Catalunya Cristiana amb la secció Notes insignificants, una de les més llegides i valorades del nostre setmanari.
Sor Genoveva Masip es va caracteritzar per una trajectòria apostòlica llarga i fecunda al servei dels exclosos de la societat. A començaments dels anys vuitanta va impulsar la creació, al barri de la Barceloneta, de l’Obra Social Santa Lluïsa de Marillac. Va ser un exemple paradigmàtic de la “revolució de la tendresa” i de presència activa a “les perifèries existencials”, en paraules del papa Francesc. Fe i caritat eren en sor Genoveva una mateixa cosa. Sor María Cruz ha destacat “la pregonesa de l’ésser i del fer” de sor Genoveva.
El director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol, ha agraït a Batista la “magnífica tasca” duta a terme en el volum. Ha posat en relleu que calia “evocar per escrit la petjada de dos autèntics referents en el món de la marginació i la pobresa, com el germà Adrià i sor Genoveva”.
L’acte ha acabat amb la interpretació al piano de diverses obres de repertori religiós a càrrec d’Antoni Batista.