La catedral de Sant Pere de Vic ha inaugurat aquest divendres 14 de juny el nou Espai Sert. Abans de començar l’acte, a Mn. Joan Mir, degà de la catedral, se’l veia feliç. I amb raó, perquè, amb la inauguració d’aquest espai es clou un programa, iniciat fa anys, de recuperació i revalorització de l’obra de Josep Maria Sert a la catedral de Vic. Mir, en un acte ple de gom a gom, va donar la benvinguda fent-nos imaginar “la catedral com un cofre neoclàssic. Aquest cofre guarda dos tresors: l’art i la fe. Aquests dos tresors han estat presents des de l’inici de la catedral —a l’època del bisbe Oliba—. I amb la inauguració de l’Espai Sert s’obre una nova part d’aquest cofre”.

Dani Font, delegat del Patrimoni Cultural del bisbat de Vic, era l’encarregat de posar en context el que s’inaugurava: “La idea no sorgeix per casualitat, sinó que culmina un llarg procés per donar valor a l’obra de Sert a la catedral.” Font ha explicat que “l’any 1900, un jove pintor enviava una carta al bisbe Torras i Bages fent-li una petició: ‘És que vostè no té en el seu bisbat una iglésia cualsevol amb les parets (com més grans millor) sobre les que hi facin falta unes quantes pintures que casi li prometo hermoses?’ Semblaria que el generós oferiment va ser ben acollit perquè, aquell mateix any, Torras i Bages encarregà al joveníssim pintor Josep Maria Sert (1874-1945) la decoració de la catedral de Sant Pere de Vic. Començava així un enorme projecte artístic que durà 45 anys i que esdevingué l’eix conductor de la intensa vida de l’artista”.

El pintor realitzà tres projectes complets i diferents. El primer, entregat l’any 1906, es materialitzà només en unes proves de mida natural, que es poden veure en aquest nou espai. El segon s’inaugurà el 1926 enmig de l’admiració de tot Europa, i fou destruït l’any 1936 amb l’incendi provocat que tingué lloc a l’inici de la Guerra Civil; en resten algunes teles avui exposades al deambulatori. El tercer fou pintat entre el 1940 i el 1945, i són les que, des de llavors, decoren la nau central de la catedral.

Ara, es retroben totes en el mateix edifici que els ha donat la vida.

Maqueta de la catedral de Vic amb obres de Josep Maria Sert. Foto: bisbat de Vic.

El 1906 Sert va enllestir els primers esbossos de mida natural del projecte encarregat el 1900 pel bisbe Torras i Bages per a la catedral de Vic. Els va presentar primer a París i llavors a Vic, amb molt bona acollida. Les escenes bíbliques representades en aquests esbossos són la “Lluita de Jacob amb l’àngel” i la “Tercera Benaurança”. Les obres no es van instal·lar a la catedral, i la resta del projecte no va ser mai executat, demorat per diferents qüestions.

Ara, amb aquestes dues teles instal·lades al nou espai, a la catedral de Vic s’hi podran veure per primera vegada els tres projectes que l’artista va concebre per al temple: les primeres proves de tons pastels del 1906 situades a l’Espai Sert, els quatre evangelistes del segon projecte del 1926, que es poden veure al deambulatori, i els personatges ocres i voluminosos que va projectar el 1939 i que ocupen la nau central de la catedral.

Com ha recalcat Font, “el que va fer Sert aquí és una aventura cultural, artística i històrica que no té paral·lel en la història de l’art”. A més, es pot entrar a l’interior de la maqueta de la catedral amb tota la proposta decorativa que Sert va fer, el 1930, en la qual mostrava com volia decorar el sostre de la catedral i que la va construir per anar a Madrid a demanar-ne els diners; tota una experiència!

Completa el contingut de l’Espai Sert un vídeo que explica com estaven ubicades les pintures de Sert a la catedral abans de la Guerra Civil. Segons paraules de Font, el vídeo, de 13 minuts, “es volia que tingués contingut més que emoció, perquè aquesta ja és a les obres. El vídeo és volgudament objectiu, informatiu i pedagògic”.

Finalment, el bisbe de Vic, Romà Casanova, en la seva intervenció ha posat en valor “l’esforç dels bisbes que m’han precedit, que ha fet possible la catedral que avui tenim”.

Coincidint amb la inauguració, i dins de l’ambiciós projecte de la catedral de Vic que vol posar en valor l’obra de l’artista català, també s’ha presentat una nova audioguia que proposa un recorregut per diferents espais del conjunt catedralici, a partir de les intervencions de Josep Maria Sert.

Aquesta actuació tanca un seguit d’accions dutes a terme per revaloritzar l’obra de Sert a la catedral, que han estat cofinançades entre el bisbat de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través d’un Programa Operatiu FEDER, i amb aportació econòmica de l’Ajuntament de Vic. Tant les pintures com la maqueta formen part dels fons del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), que les ha cedit a la catedral.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!