Un total de 685 persones que viuen al carrer van ser entrevistades el juny del 2023 per Arrels Fundació. Una enquesta que es fa des del 2016 però que per primera vegada es va fer de dia i va arribar a més gent. Per tant, compta amb més gent i amb més respostes de qualitat.

En la roda de premsa de presentació de l’informe anual Viure al carrer a Barcelona, la nova directora, Beatriz Fernández, ha redoblat la demanda de més espais a Barcelona de baixa exigència. “Calen espais segurs arreu de la ciutat”, ha manifestat. També s’ha sumat a la crida d’entitats com Càritas Barcelona que els ajuntaments compleixin la normativa d’empadronament.

L’enquesta revela que el 74% de les persones que viuen al carrer són immigrades, especialment les més joves. I que la mitjana d’estada al carrer és de 4 anys i 5 mesos. “Com més temps al carrer, més difícil és que la persona pugui revertir la seva situació”, assevera la responsable d’Arrels.

“Estem arribant tard”, ha afegit, en el sentit que el 81% de les persones enquestades no havien rebut cap mena d’atenció social durant el primer mes al carrer. “No només cal prevenció, sinó que quan es troba en aquesta situació cal una actuació ràpida, perquè és més fàcil revertir la situació.”

El 28% de les persones enquestades van explicar que el seu darrer allotjament havia estat un habitatge de lloguer. El 18% havien estat en un servei institucionalitzat, principalment albergs per a persones sense llar, però també presons, habitatges amb el suport d’entitats socials o serveis socials, residències o centres sociosanitaris o centres per a infants i joves.

Foto: Agustí Codinach

Segons va revelar el recompte fet el desembre del 2023, fins a 1.384 persones dormen al carrer a Barcelona, la xifra més alta des que es fan recomptes a la ciutat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!