Còrdova ha recordat sant Ferran. El 29 de juny del 1236 el rei Ferran III va reconquerir Còrdova. La retornava a la cristiandat, la reintegrava a “les Espanyes” i donava un impuls nou a la ciutat, que va passar a ser la capital de la frontera amb el regne de Granada. Ens va donar Fur que va permetre repoblar Còrdova, va crear catorze barris amb les corresponents parròquies i quatre convents i va quedar-s’hi fins a assegurar-ne la defensa. Còrdova, però, ha mostrat un cert menyspreu cap a aquesta fita històrica i la seva memòria.
La Reial Germandat de la Puríssima Concepció de Linares Coronada és la gran referència de sant Ferran a Còrdova i la que millor ha tingut cura de la seva memòria. A la talaia mora, convertida en santuari, Ferran III va dipositar-hi la Mare de Déu de Linares.
La germandat organitza l’Exaltació a sant Ferran, que enguany ha correspost a Julián Hurtado de Molina Delgado, advocat i cronista oficial de Còrdova. Va destacar els tres llocs cordovesos que deuen la seva existència al rei i a la Reconquesta: el capítol de la catedral, el consell o ajuntament, creats pel monarca, i la mateixa mesquita-catedral que es conserva gràcies a l’exigència de Ferran III de salvar-la de la destrucció, per a la qual cosa va signar una capitulació modèlica amb els musulmans que va evitar destruccions i saquejos.
Julián va anunciar que l’Ajuntament col·locarà una estàtua de sant Ferran a l’entorn de l’Alcàsser, saldant un deute històric amb la memòria d’un monarca tan transcendental que només tenia una imatge en una fornícula de la portada de l’església de Sant Francesc i un carrer.