Aquest dissabte a la tarda, centenars de persones de diferents procedències s’han aplegat a la parròquia de Sant Miquel, a la Barceloneta, per participar en la processó terrestre i marítima de la Mare de Déu del Carme. La comitiva, encapçalada pel bisbe auxiliar Javier Vilanova, ha començat el seu recorregut per l’avinguda de Joan de Borbó, fins a arribar al moll dels Pescadors. Allí, s’ha embarcat la imatge de la Mare de Déu en una Golondrina per començar el trajecte marítim, que han seguit un gran nombre d’embarcacions de pescadors i altres mariners. Posteriorment, a les 19.30, la processó ha continuat a la zona del moll, on s’ha celebrat una missa. Durant la celebració els membres de la Confraria de Pescadors, com és tradició, han ofert ofrenes de flors i peix a la Mare de Déu del Carme, patrona de la gent de mar, perquè els protegeixi dels perills més habituals del mar. 

Una festivitat centenària 

Com ha explicat a Catalunya Cristiana el diaca Ricard Rodríguez-Martos, director de Stella Maris Barcelona i director nacional de Stella Maris Espanya, la devoció a la Mare de Déu del Carme té les seves arrels en el profeta Elias, que va anar al mont Carmel a pregar per la pluja, en un moment de gran sequera: “Després de la seva pregària, va veure com s’apropava un núvol que va portar molta pluja. Això s’ha interpretat com una premonició de l’acció de la Mare de Déu, que ens porta la pluja de la salvació mitjançant el seu fill. Al mont Carmel hi ha el santuari Stella Maris,  que significa estrella del mar, i des de sempre hi ha hagut una devoció especial per part de la gent de mar per la Mare de Déu del Carme, que es considera la patrona de la gent de mar des de fa més de 100 anys”. 

“Tingueu cura dels mars, de la seva gent”

A més de ser una gran manifestació de fe popular, coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu del Carme, cada any es posa en marxa una campanya que abraça tot Espanya, per conscienciar la societat sobre la importància del mar a les nostres vides. Aquest any, el lema escollit ha estat “Tingueu cura dels mars, de la seva gent”, que com explica Rodríguez-Martos, fa referència a dos aspectes molt importants: “Un és el problema de la contaminació, que vivim a les aigües en general, i que atempta contra tota la biodiversitat i suposa un perill per tot el que representa com a font d’aliment el mar. D’altra banda, la frase “Tenir cura de la seva gent” és també una crida a tenir en compte la gent de mar, a saber valorar i agrair el que fan, tant els pescadors, que ens donen els aliments, com els vaixells, que transporten la major part de les coses que nosaltres utilitzem cada dia”. Per aquest motiu, durant la missa d’aquest dissabte s’ha resat especialment perquè la societat sigui més conscient de la importància de preservar el mar i valorar la gent que hi treballa. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!