L’exposició Una altra història va ser creada a partir del programa homònim produït per TV3 i va estar exposada al Museu d’Història de Catalunya de l’1 de febrer al 28 d’abril. A Lleida es pot veure ara fins al 17 de novembre vinent. La mostra presenta gairebé un centenar d’objectes quotidians que expliquen les històries personals que hi ha darrere de cadascun d’ells que, alhora, configuren un mosaic que presenta la història del nostre país dels darrers cent anys. L’exposició està organitzada pel Museu de Lleida i el Museu d’Història de Catalunya, amb la col·laboració de 3Cat, El Terrat i EZ Films-Ireland.
Tots els objectes van ser triats a l’esmentat programa, que es va emetre a TV3 al llarg dels mesos de novembre i desembre del 2023. Presentat per Albert Om, es va enregistrar en vuit espais emblemàtics del patrimoni català: el monestir de Sant Pere de Rodes, el Museu d’Art de Girona, el castell de Santa Florentina, la Universitat de Barcelona, el reial monestir de Santes Creus, l’Institut Pere Mata, el palau episcopal de Solsona i el castell de Gardeny. En els diferents capítols del programa, persones de tot Catalunya van presentar els objectes i van explicar les històries personals que els fan singulars.
El programa està basat en el format National Treasures, creat per la productora EZ Films i estrenat a la televisió pública d’Irlanda RTÉ1. La selecció dels objectes està fonamentada en la diversitat, la temàtica, la importància i representativitat cultural i la història dels objectes. La majoria són objectes quotidians que expliquen la història de Catalunya dels últims cent anys, mitjançant les grans històries personals que hi ha darrere de cadascun d’ells.
El Museu de Lleida és una institució que es va posar en marxa mitjançant un conveni signat l’1 d’agost del 1997 en forma de consorci institucional, integrat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació i l’Ajuntament de Lleida, el Consell Comarcal del Segrià i el bisbat de Lleida.
El Consorci neix a partir de l’adscripció de les dues grans col·leccions centenàries conservades a la ciutat de Lleida: l’arqueològica, procedent de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i hereva del fons que havia nodrit l’antic Museu d’Antiguitats, creat el 1868; i l’artística, que havia conformat l’antic Museu Diocesà de Lleida, fundat el 1893. El museu integra, a més, les col·leccions aportades pel Capítol de la Catedral de Lleida, i alguns dipòsits puntuals del Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu d’Arqueologia de Catalunya.