En el marc dels Jocs Olímpics 2024, que se celebren fins a l’11 d’agost a París, l’Església acompanya aquest esdeveniment amb el projecte Jocs Sants, que té com a objectiu mobilitzar els catòlics per oferir activitats i suport espiritual als esportistes i visitants d’arreu del món que visitin la capital francesa.

Com ha anunciat la Conferència Episcopal Francesa, són moltes les propostes que s’ofereixen a l’entorn de dos eixos principals: “Celebrar amb entusiasme, a través de l’esport, l’eminent dignitat de la persona humana i la crida a la fraternitat entre els pobles”, i “promoure l’accés a aquests Jocs Olímpics per als més vulnerables, especialment les persones en situacions molt precàries, per no deixar ningú enrere”.

Entre els projectes hi ha les “parròquies olímpiques”, que es troben a menys de 25 minuts a peu d’algun lloc destinat a les competicions. Per això, s’han cartografiat 75 parròquies de l’Illa de França i 37 a París, explica la directora de Jocs Sants, Isabelle de Chatellu: “La idea era oferir a aquestes parròquies la possibilitat d’esdevenir un lloc obert i animat, tot i que estiguem en ple estiu.”

Els Jocs Olímpics volen promoure la fraternitat entre els pobles / Dan onaca a Pixababy.

Per aconseguir-ho, l’equip organitzador s’ha ofert a portar-hi joves per liderar tot tipus d’accions: acollida i visites culturals per les esglésies, vetlles de pregària, activitats esportives a les places, trobades amb esportistes i misses en diferents idiomes, sense oblidar la part solidària amb l’acollida a les persones desafavorides, sovint rebudes o ajudades durant l’hivern per aquestes parròquies en altres llocs i que podrien ser acompanyades per assistir a les competicions esportives.

De la seva banda, la Vila Olímpica de Saint-Denis compta amb un centre multireligiós, on uns 120 capellans oferiran suport espiritual als esportistes.

Persones vulnerables i soles

L’arquebisbe de París, Mons. Laurent Bernard, en la presentació de les iniciatives, ha donat detalls dels diferents sistemes d’acollida de persones en situació precària i d’aïllament.

Amb el suport de la Fundació Napoleó, la missió de la qual és afavorir la integració dels joves amb dificultats familiars, socials, econòmiques o amb discapacitat, ha posat diferents locals a disposició d’associacions benèfiques per acollir entre 30 i 50 persones per dia en situació precària.

Alhora, un camió amb menjar de l’Orde de Malta permetrà les associacions preparar àpats al lloc.

El programa inclou la participació en àpats fraterns, animacions amb activitats esportives i la projecció de les proves olímpiques en pantalla gran.

Per lluitar contra l’aïllament i la soledat, la Cadena de Bona Voluntat s’ha ofert a establir contactes telefònics diaris, duradors i discrets amb persones aïllades.

El cor de “l’Església olímpica”

Aquests Jocs Olímpics compten amb una “Església olímpica”, la Madeleine, ubicada al cor de París. Fins al 8 de setembre serà una “parròquia olímpica” que proporciona un lloc de tranquil·litat als esportistes.

Cada dia ofereix serveis per a una nació participant diferent, a més de programar música i altres actes.

A Montmatre, la basílica del Sagrat Cor també dedica una capella als esportistes i a tots els pelegrins que volen fer del Cor de Jesús el “múscul de la seva fe” i un missatge de pau.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!