El dimecres 24 de juliol van començar les obres de restauració de la coberta de l’absis de la catedral de Santa Maria de Tortosa. Aquests treballs han de servir per reparar les gàrgoles, les vidrieres, ornaments dels pilars, i altres elements arquitectònics (més de 500 en total), que com ha dit bisbat de Tortosa, formen part d’un “conjunt patrimonial gòtic d’una riquesa i exquisidesa única”. 

Les obres es dividiran en dues fases. La primera, que ja ha començat, té un cost de mig milió d’euros, i inclou la neteja i restauració de les peces i estructures de quatre de les nou crugies situades a la part posterior de la basílica. La segona fase, que encara no està confirmada perquè depèn del finançament del govern espanyol a través del programa 2% Cultural, cobrirà la restauració de les cinc crugies restants.

El bisbat de Tortosa s’ha mostrat molt satisfet amb l’inici de les obres de restauració, que espera que converteixin el temple en un “atractiu turístic de primer ordre”, un gran exemple del gòtic tardà a Catalunya, amb un conjunt d’elements que podran començar a lluir després dels treballs: “Tenim 130 petites obres d’art amb representacions vegetals, animals, humanes i figuratives, així com un conjunt impressionant de gàrgoles i altres estructures sense paral·lel a Catalunya”, ha dit. 

Els encarregats de coordinar aquesta primera fase del projecte son els arquitectes Carles Brull i Andreu Alfonso, amb l’ajuda del restaurador Manel Iglesias, de la UB. El finançament ha anat a càrrec de la Generalitat i la Fundació ‘La Caixa’, dins el programa Temps de Gòtic. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!