L’abús de la natura per part de la humanitat requereix una veritable conversió i convida a canviar els estils de vida. És la crida que fa el papa Francesc en el missatge per a la Jornada Mundial de la Creació, que se celebra l’1 de setembre i amb la qual comença el Temps de la Creació (fins al 4 d’octubre, festa de Sant Francesc d’Assís).

El lema d’enguany és Espera i actua amb la Creació, de la carta de sant Pau als Romans (8,19-25), en la qual l’apòstol explica el que significa viure segons l’Esperit i que se centra en l’esperança segura de la salvació que neix de la fe, de la novetat de la vida en Crist.

El missatge de Francesc es divideix en nou seccions on ressalta la responsabilitat de tenir cura de la Casa comuna. En aquest sentit, destaca que com a cristians som cridats a viure en la fe i en la caritat i que el medi ambient és “una tasca que hem d’emprendre lliurement, en obediència al manament de l’amor de Jesús”.

PAPA FRANCESC

“La creació mateixa, com la humanitat, va ser esclavitzada, tot i que no per culpa seva. Es troba incapaç de complir el significat durador i el propòsit per al qual va ser dissenyada”

El medi ambient, denuncia Francesc, “està subjecte a dissolució i mort, les quals estan agreujades per l’abús humà de la natura”. Amb tot, assegura “la salvació de la humanitat en Crist és una esperança segura també per a la Creació, perquè la Creació mateixa serà alliberada de l’esclavatge de la corrupció i obtindrà la llibertat gloriosa dels fills de Déu”.

Com assenyala el Pontífex, l’Esperit “ens guia contínuament i ens crida a la conversió, a un canvi d’estil de vida per resistir la degradació del nostre entorn i a comprometre’ns en aquesta crítica social que és, sobretot, testimoni de la possibilitat real de canvi”.

Límits a la IA

El Papa explica que esperar i actuar amb la Creació significa unir forces i caminar al costat dels homes i dones de bona voluntat, per repensar “entre altres coses, la qüestió del poder humà, el seu sentit i els seus límits”.

En aquest context, considera que és urgent “posar límits al desenvolupament de la intel·ligència artificial perquè la seva capacitat de càlcul i simulació es podria utilitzar per dominar la humanitat i la natura, en lloc de posar-se al servei de la humanitat”.

El Papa també es pregunta per què hi ha tanta injustícia i guerres que maten nens, destrueixen ciutats, contaminen el medi ambient i deixen “la mare terra violada i devastada”.

Per això denuncia la possessió, manipulació i dominació de la natura, que representa “una forma d’idolatria, una versió prometeica de l’home que, intoxicat pel seu poder tecnocràtic, col·loca arrogantment la terra en una condició de ‘desgraciada’, privada de la gràcia de Déu”.

PAPA FRANCESC

“Protegir la Creació no és només una qüestió ètica, sinó eminentment teològica perquè és el punt on es creuen el misteri de l’home i el misteri de Déu”

Francesc alerta que està en joc no només “la nostra vida terrenal en la història, sinó també, i sobretot, el nostre futur en l’eternitat”.

El Papa anima a fer canvis concrets perquè “les nostres vides puguin esdevenir un cant d’amor a Déu, a la humanitat, amb i per a la Creació, i trobar la seva plenitud en la santedat”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!