Com més es prolonga la guerra a Ucraïna, més joves moren o tornen del front com a víctimes de guerra, o són ferits com a civils sota la pluja de bombes. Molts d’ells han perdut una cama o un braç. Aquestes persones han de trobar un nou punt de suport en la vida, una nova tasca i estímuls nous.
Per això, els salesians han creat una “escola de futbol per a amputats” a Lviv, la primera escola d’aquest tipus a Ucraïna. Amb col·laboració amb la Fundació Football is more i els seus clubs associats, des del 2024 formen entrenadors i jugadors per crear equips amb discapacitats de guerra i amputats de les cames.
Aquests equips participen en un campionat polonès i han tingut un inici prometedor. En poc temps, el futbol ha aconseguir ajudar les persones amb greus ferides de guerra a tornar a la vida. Aquests joves surten de l’aïllament, participen en activitats grupals, aprenen a jugar a futbol amb crosses, competeixen amb els altres i troben valor per afrontar la vida.
El superior de la visitadoria Maria Auxiliadora de la Ucraïna grecocatòlica, el P. Mykhailo Chaban, confia que a llarg termini es pugui construir un gran centre esportiu i de rehabilitació integral per a les persones ferides i traumatitzades per la guerra, pensat com a lloc d’esperança i recuperació, i capaç d’oferir perspectives de futur.
Quan va esclatar la guerra, hi havia molts dubtes sobre si els salesians podrien continuar amb la seva feina a Ucraïna, si serien capaços de mantenir els seus centres juvenils i institucions educatives.
Ara la situació s’ha estabilitzat. El país i la població conviuen amb la guerra, i els salesians continuen treballant malgrat les dificultats. De fet, a causa de la guerra, s’han afegit altres projectes.
Per exemple, la casa-llar Pokrova, de Lviv, acull setanta nens, la majoria dels quals són orfes. En els últims anys s’hi han sumat 39 nens, sobretot provinents de la zona de guerra a l’est del país.
A més, amb col·laboració amb el govern, en un terreny de propietat del salesians, s’ha construït un assentament de barracons per a mil desplaçats interns, la majoria dones i nens, anomenat “Mariàpolis”. A aquestes persones se’ls proporcionen paquets de menjar tots els dies i 70 dones d’aquest assentament segueixen una formació professional al Centre Don Bosco de Lviv.
A les persones que viuen en zones de guerra se’ls distribueixen més de mil àpats al dia, juntament amb una tasca important d’informació.