Els fidels (catequistes, religiosos, laics, famílies) que van compartir els seu testimoni davant de centenars de persones aplegades a l’esplanada davant de la procatedral de la Santa Creu, a Vanimo, han estat els destinataris de les paraules del papa Francesc, que ha seguit com a fil conductor del seu discurs, les experiències de missió en una terra beneïda per les meravelles de la creació i, sobretot, per un poble de gent bona que “es manifesta en la caritat amb la qual s’estimen”.
En el tercer dia de visita a Papua Nova Guinea, el Papa s’ha traslladat a Vanimo, el port i ciutat més poblada de la província de Sandau, a la costa nord-est del país.
No hi ha hagut una celebració litúrgica, sinó una trobada amb els fidels catòlics, que són més de 41.000 dels gairebé 125.000 habitants de la diòcesi de Vanimo, un territori de missió el bisbe del qual, Mons. Francis Meli, es va encarregar de presentar al Papa una comunitat vital i perseverant, sempre en missió.
Francesc, davant de gairebé 21.000 persones, ha destacat que “religioses, religiosos, catequistes i missioners laics mai no han deixat de predicar la Paraula de Déu i d’oferir ajuda als germans, afrontant moltes dificultats per ser instruments ‘de pau i amor’ per a tothom”.
El Papa ha destacat la bellesa d’aquestes terres, un “espectacle grandiós” de la natura “que evoca l’Edèn” i que convida a viure en l’harmonia i el respecte.
PAPA FRANCESC
“Aquesta riquesa us la confia el Senyor com un signe i un instrument, perquè pugueu viure així, units en harmonia amb Ell i amb els germans, respectant la casa comuna i cuidant-vos mútuament”
El Pontífex ha subratllat que hi ha un espectacle més bonic, “el que creix en nosaltres quan ens estimem mútuament”. Per això, ha animat tothom a ser missioners “allà on viviu, a casa, a l’escola, als ambients de feina; perquè a tot arreu a la bellesa del paisatge correspongui la bellesa d’una comunitat en la qual les persones s’estimen”.
Francesc s’ha inspirat en el testimoni d’una jove violinista per referir-se a la creació d’una gran orquestra que “és capaç amb les seves notes d’acabar amb les rivalitats, de vèncer les divisions, d’expulsar del cor de les persones la por, la superstició i la màgia; de posar fi als comportaments destructius com la violència, la infidelitat, l’explotació, el consum d’alcohol i drogues”.
Per això ha recordat que “l’amor és més fort que tot això i la seva bellesa por guarir el món. Hem de difondre’l i defensar-lo, tot i que això pugui costar-nos incomprensions i oposició”
Gairebé al final del discurs, Francesc ha exhortat els presents a ensenyar el seu millor tresor, “que es troba als vostres cors i es manifesta en la caritat amb la qual us estimeu”.