Aquest dijous, al Teatre del Centre Cultural de la Universitat Nacional de Singapur, el papa Francesc ha pronunciat el primer discurs adreçat a les autoritats, la societat civil i els membres del cos diplomàtic d’aquest país. “Cal treballar junts, en harmonia, amb sentit de responsabilitat i amb esperit de fraternitat i inclusió”, ha demanat el Pontífex.
Després de la cerimònia de benvinguda, la visita de cortesia al president de la República, Tharman Shanmugaratnam, i la trobada amb el primer ministre, Lawrence Wong, el Papa ha parlat a la població en aquesta darrera etapa del 45è viatge apostòlic per Àsia i Oceania.
Francesc ha elogiat la nació, a la qual ha descrit com un “bosc de gratacels moderníssims que sembla que s’aixequin del mar”, fet que és “un testimoni clar de l’enginy humà, del dinamisme de la societat i de la perspicàcia de l’esperit empresarial, que aquí han trobat un terreny fèrtil per desenvolupar-se”.
El Papa s’ha referit a la “història de creixement i resiliència”, des dels orígens humils fins a l’alt nivell de desenvolupament, ponderant el “compromís constant” per dur a terme projectes i iniciatives en sintonia amb les característiques específiques del lloc.
Tot seguit, ha destacat l’esforç per “construir una societat en la qual la justícia social i el bé comú es tinguin en gran estima” i ha aprofundit sobre la dedicació “per millorar les condicions de vida dels ciutadans mitjançant polítiques d’habitatge públic, amb una educació d’alta qualitat i un sistema sanitari eficient”.
Francesc també ha advertit sobre el risc d’un cert pragmatisme i d’una certa exaltació del mèrit. Per això, ha instat a prendre accions encaminades cap a l’ajuda als més febles, especialment els pobres, els ancians i els migrants.
Un altre dels aspectes que ha tocat el Pontífex és el paper de les tecnologies i l’ús de la intel·ligència artificial.
PAPA FRANCESC
“Les tecnologies no poden fer-nos oblidar que és essencial conrear relacions humanes reals i concretes”
Així, ha fet una crida a aprofitar aquestes tecnologies per “apropar-nos els uns als altres, propiciant la comprensió i la solidaritat, i no per aïllar-nos de manera perillosa en una realitat fictícia i intangible”.
El Pontífex ha valorat positivament la integració entre persones d’ètnies, cultures i religions diferents i ha assenyalat que el respecte recíproc, la col·laboració, el diàleg i la llibertat de professar les pròpies creences són condicions determinants de l’èxit i l’estabilitat assolides per Singapur.
Francesc s’ha referit a la tasca de l’Església amb una “aportació peculiar” al progrés, en especial en els sectors de l’educació i de la salut: “La comunitat catòlica és a l’avantguarda en les obres de caritat, i contribueix de manera significativa en els esforços humanitaris.”
El Papa no ha oblidat el compromís de la nació amb la sostenibilitat mediambiental i l’ha posat com a exemple de com les nacions petites poden tenir un impacte significatiu en la lluita contra la crisi mediambiental.