Del 16 de setembre a l’11 d’octubre recorrerà Europa la III Caravana per l’Ecologia Integral, amb aturades a Espanya (Madrid, Bilbao, Valladolid i Cáceres), Bèlgica (Brussel·les i institucions de la UE), França (París), Itàlia (Roma i Vaticà), Àustria (Viena i Linz) i Alemanya (Berlín).

Amb el lema Transició Mineroenergètica: solució o sacrifici dels pobres i la terra?, aquesta gira de persones defensores dels drets humans i del planeta ha estat organitzada per tres entitats: la llatinoamericana RIM-Xarxes Esglésies i Mineria, el CIMI-Consell Indigenista Missioner Consell de la Conferència Nacional dels Bisbes del Brasil i la REPAM-Xarxa Eclesial Panamazònica.

La intenció és exigir responsabilitats i compromisos civils polítics i normatius nacionals i internacionals, amb especial atenció a les grans corporacions i a la transició energètica, a més de crear estratègies i sinergies en els camins sinodals i solidaris en l’Església.

A Espanya la gira està coordinada per l’aliança Enllaça’t per la Justícia (Càritas, Cedis, Confer, Justícia i Pau, Mans Unides i REDES) en col·laboració amb moltes altres entitats.

Aquesta tercera caravana està formada per nou joves activistes i representants de pobles indígenes d’Argentina (Valentina Vidal), el Brasil (Railson Guajajara, Ytaxaha Braz Pankararu, Christian Cravels i Guilherme Cavalli), Xile (Joan Jara Muñoz) i el Perú (Vito Calderón, el pare Enrique Gonzalez i la germana Gladys Montesinos).

Tots ells denunciaran a Europa les conseqüències de l’extractivisme i la mineria als seus països i explicaran les formes creatives i valentes de les comunitats afectades per haver-hi fet front, tot desafiant l’ambició empresarial i les imposicions transnacionals, els projectes extractius i els crims ambientals.

L’objectiu principal és aconseguir el diàleg i la incidència en processos eclesials i polítics viscuts a Europa sobre els temes de les economies extractives i transició energètica, a partir de les denúncies i plans de vida de les comunitats martiritzades per la mineria, que resisteixen i proposen alternatives en territoris llatinoamericans.

La iniciativa proposa la desinversió en mineria com a opció i deixar de finançar crims socioambientals que sacrifiquen la vida en territoris sencers, així com donar suport al final d’un model basat en l’extractivisme, la desigualtat i els nous colonialismes de les cadenes d’extracció mineral.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!