La Fundació Pere Tarrés ha organitzat, de l’11 al 15 de setembre, un viatge a la comunitat monàstica cristiana de Taizé (França), organitzat des de l’Àmbit de Pastoral i Identitat de la mateixa Fundació. Hi han assistit joves vinculats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés i a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL.
El conjunt de monitors i monitores d’esplai i membres dels equips de les diferents zones i territoris diocesans en els quals s’articula el MCECC (Girona, Barcelona, Terrassa, Tarragona, Tortosa i Lleida), així com alumnat i un docent de la Facultat, s’han trobat per viure aquesta experiència d’espiritualitat i fe.
Durant l’estada a Taizé, els participants han viscut tres pregàries diàries, on han celebrat càntics creats per la comunitat, acompanyats d’instruments musicals. A més, han fet reflexions bíbliques, debats i tallers en comunitat, amb persones provinents d’arreu del món. Entre els temes treballats, destaca l’avanç en el sínode (els reptes de futur de l’Església com a institució), l’aprofundiment en la interioritat dels joves d’avui dia, la sostenibilitat climàtica, el paper de la dona a l’Església, la compassió i les segones oportunitats.
Olga Sánchez, estudiant de 2n curs d’Educació Social a la Facultat Pere Tarrés, destaca que “a Taizé pots gaudir d’un ambient molt diferent del que coneixem habitualment”. Per la seva banda, Sira Sadurní, exmonitora al centre d’esplai GEP Vilafranca, de Vilafranca del Penedès, comenta que “l’estada a Taizé és un conjunt d’experiències que aïllades podrien semblar ordinàries. El fet de transcórrer una rere l’altra en un marc temporal reduït és el que fa de l’estada una vivència màgica”.
Els participants també han col·laborat en els serveis de la comunitat, com ara les tasques de neteja dels espais comuns. El viatge ha facilitat als assistents treballar la vocació de servei, la dimensió transcendent de la persona, el gaudi de la convivència, l’acompanyament mutu i la connexió amb la natura.
Un exemple del fet de compartir va ser la possibilitat d’establir vincles i xarxa entre la comunitat de Taizé i membres de la Fundació Pere Tarrés, tot compartint una xerrada i, a més, un dinar. “Per a mi, Taizé ha sigut un oasi de calma i fraternitat. M’emporto una àncora de com baixar revolucions i viure més contemplativament”, explica Pau Camós, director del Grup d’Esplai Vidrerenc, de Vidreres, un dels 200 centres federats al MCECC.
Fa uns anys que la Fundació Pere Tarrés viatja a Taizé amb la voluntat d’apropar la vivència de la fe als joves que, dedicats a l’educació en el lleure i a l’Educació Social i al Treball Social, són motor i agents de transformació en les realitats dels seus centres d’esplai, socioeducatius i oberts.