El Focusing és una eina terapèutica que ens ajuda a tenir cura del que vivim en el nostre interior. “Articula l’accés a una saviesa més completa”, afegeix Gerard Porredon Mas, director i formador de Focusing Montserrat. Aquest mes d’octubre arrenca un nou curs. Més informació: tel. 607 275 179

El Focusing podem definir-lo com una eina terapèutica?

Teràpia significa tenir cura, tractar, i el Focusing té cura del que visc a l’interior. És un mètode que m’ajuda a escoltar els significats que hi ha en mi en relació amb la vida que visc, missatges que la ment racional encara no ha copsat. Podríem dir que articula l’accés a una saviesa més complerta, que m’apropa a qui soc més honestament i que m’orienta cap a la vida.

És valuós perquè tots en podem aprendre. Té el reconeixement d’associacions de psicoteràpia i de filosofia d’arreu, i l’utilitzen professionals a les seves consultes per la seva capacitat de generar canvi, però alhora, és a l’abast de tothom en el nostre dia a dia. I la porta d’entrada és el cos! En la petjada que hi deixa la vida: un respir, el nus al coll, la pressió al pit…

En quin sentit entronca amb la psicoteràpia humanista?

La psicoteràpia humanista confia en el fet que a l’interior de cadascú hi ha un impuls, una tendència cap a la vida. Maslow parlava de la tendència a l’autorrealització. També pot encaminar-nos cap a la salut, cap a viure una vida amb sentit i cap a la transcendència. Aquest impuls pot ser tapat, desviat o desatès, per circumstàncies difícils i per hàbits, però no desapareix. I pot aflorar de nou si li fem lloc i ens tractem amb cura.

El Focusing ens convida a contactar amb aquest impuls que no s’imposa però es pot notar. I a bastir una relació amb nosaltres que facilita el seu desplegament. El Focusing és doncs una eina que contribueix als principis de la psicoteràpia humanista aportant-hi mètode, uns passos concrets.

“El Focusing és doncs una eina que contribueix als principis de la psicoteràpia humanista aportant-hi mètode, uns passos concrets”

Trobada de la comunitat d’intercanvi de Focusing.

Quina utilitat pot tenir per a la nostra vida?

Pot ser molt transformador! És una tècnica, però sobretot és la descoberta quotidiana que el meu interior pot ser un far per a mi. Les sensacions del cos no només són incomoditats que he de suportar o de les quals distreure’m sinó que estan impregnades de significats valuosos per a mi. Significats que es poden revelar si m’aturo un instant i acullo les sensacions que tinc tal com són. Quan en comprenc el significat, la sensació es transforma. L’ansietat al pit, la tensió al coll se’n va!

Quelcom que fins ara era un destorb esdevé una brúixola, indicant passos en la “bona” direcció per a mi. Per respondre més afinadament a allò que visc i necessito. En aquest sentit és molt útil a l’hora de discernir, de prendre decisions. I per conèixer-me a mi mateix: per entendre millor el que m’està passant, per desencallar alguna situació de la qual no trobo per on sortir… del nostre interior neix molta creativitat! També m’ensenya a relacionar-me amablement i amb cura amb mi mateix i amb els altres.

 Quins són els quatre passos que proposa Ann Weiser-Cornell?

El pare del Focusing va ser E. Gendlin, un filòsof i psicoterapeuta nord-americà. En una investigació que feia amb Carl Rogers a la Universitat de Chicago es va adonar que l’èxit en les teràpies no depenia del terapeuta. La clau la tenien les persones que a mig explicar el problema s’aturaven, dubtaven de com continuar, i llavors seguien explicant. “Què feien en aquella pausa?”, es preguntava Gendlin. S’apropaven a la vivència i buscaven paraules per descriure-la. El creixement ve, doncs, quan vivència i comprensió es troben.

Aquesta descoberta el va portar a idear el mètode i el va articular en 6 passos. Ann Weiser-Cornell, deixeble seva, va proposar de fer-ho amb 4, i són els que ensenyem a Focusing Montserrat. S’assembla a tenir una trobada amb un amic:

En el primer pas ens preparem. Ens aturem un instant per sentir-nos presents.

Després permetem que allò que vivim (una bona notícia, una discussió, un descuit…) deixi una petjada que deixa en el cos. “Com es viu des de dins tot això?” I va apareixent un respir, o un neguit, o un pes… i ho acollim.

A continuació hi establim una relació, per aprofundir el contacte. Amb curiositat i respecte permetem que la sensació sigui tal com és. Sense identificar-nos-hi ens hi interessem i ho escoltem, deixant-nos sorprendre. Potser vagin apareixent significats, o sentiments, necessitats, o comprensions… potser records… i la sensació anirà canviant.

Finalment acollim el que s’ha esdevingut i acomiadem el procés. Amb agraïment. Talment com faríem si ens trobem i tenim una conversa amb un amic.  

Quin és el perfil de persones que poden estar interessades en aquest tipus de formació?

Ens adrecem a persones que volen aprofundir en l’autoconeixement i professionals de l’ajuda.

Persones amb inquietud per la interioritat i l’espiritualitat: a qui vol acompanyar-se en un moment difícil, o en una malaltia sobrevinguda. Qui vol prendre decisions, escoltar la intuïció o està a la cerca de sentit. I qui vol trobar una font de creativitat.

També a professionals de l’ajuda i l’acompanyament: psicòlegs, terapeutes, mestres, cuidadors, fisioterapeutes, infermers, metges. Persones que es dediquen al lideratge i la gestió d’equips.

Oferim també formació a col·lectius: els Amics del Desert, un grup de meditadors cristians ens van demanar ensenyar-los Focusing orientat a l’espiritualitat. I aquest curs hem estat introduint el Focusing a Mossos d’Esquadra, per apropar-los a prendre decisions des de la saviesa del cos. A Alemanya fa 3 dècades que la policia aprèn del Focusing.  

Al monestir de Sant Benet de Montserrat feu cursos de Focusing des de l’any 2005, però des del 2023 s’ha convertit en la primera seu acreditada en formació de Focusing a Catalunya. Què ha significat aquest salt?

Ens fa molt contents perquè, fins ara, introduíem les persones al Focusing, però si volien aprofundir-hi havien de completar la formació a Madrid o a través de l’Institut Internacional. A casa nostra és una eina encara molt desconeguda. I ara podem oferir la formació completa a Catalunya.

Obtenir l’acreditació de l’Institut Internacional ens ha donat l’autonomia per gestar i implementar un itinerari formatiu al servei de l’aprenentatge i de processos personals significatius, que incorpora l’espiritualitat i l’ensenyem en català.

Hi ha un Focusing espiritual? Pot ser una eina per al conreu espiritual?

El Focusing és intrínsecament espiritual. Ens porta a trobar-nos amb el nostre interior, una presència més enllà del rol, els automatismes, i les creences que tinc sobre mi i els altres… i que pot obrir-nos a l’escolta del misteri i la saviesa que hi ha en mi. Una pacient, després d’una sessió de Focusing, em va dir commoguda: “He estat amb la meva ànima!” I em va commoure, però no em va estranyar. Les sensacions del cos són missatgers del cor, de l’ànima.

Dos jesuïtes americans van fer una proposta de Focusing orientat a l’espiritualitat. Deien:

A diferència dels arbres i les flors, les persones estan confoses sobre què significa ser humà. Així que hauràs de dedicar la vida a buscar la resposta per tu mateix. No miris amb la teva ment, sinó amb el teu cos. Si pots trobar una manera de viure en el teu cos i no rebutjar res d’ell, aleshores seràs guiat a descobrir la saviesa que sents en la natura que t’envolta. El teu cos és la clau que et sintonitza amb aquesta vasta i sorprenent Presència, font de tota saviesa.” Ed. Mc Mahon i Peter Campbell

Pot ser una eina de conreu espiritual perquè ens obre, tant a l’interior (vertical) com a l’altre (horitzontal).

“Una pacient, després d’una sessió de Focusing, em va dir commoguda: “He estat amb la meva ànima!”

Des del 2023 Sant Benet de Montserrat s’ha convertit en la primera seu acreditada en formació de Focusing a Catalunya.

Sant Benet i tot el que implica (entorn, comunitat monàstica…) és un bon lloc per aprendre el Focusing?

Ensenyem des del monestir de Sant Benet de Montserrat perquè l’actual abadessa, Maria del Mar Albajar, va acabar la formació amb Ann Weiser als EUA i va iniciar la divulgació del Focusing des del monestir. Des de llavors un equip de formadors hem pres el relleu d’aquest compromís amb el desenvolupament de les persones.

El lloc és idoni: l’entorn natural, els espais interiors i exteriors, l’ambient de recolliment al que convida, l’hostatgeria, i la ubicació al centre de Catalunya fan que el monestir sigui un lloc privilegiat des d’on aprendre el Focusing. Aprendre’l a Sant Benet potencia eI tresor que volem compartir: aquesta eina en el camí de la coherència, la creativitat i la llibertat necessàries per a anar descobrint i esdevenint les persones i societats que podem ser. 

Modalitat online i presencial. Com conviuen totes dues?

La formació completa es desenvolupa en 2 anys. Per facilitar la participació de persones amb disponibilitats diferents l’oferim en dues modalitats: presencialment al monestir de Sant Benet 1 cap de setmana al més, o bé online cada dilluns de 17.30 a 20.30 de la tarda (amb dos mòduls presencials en cap de setmana). D’octubre a juny. Al Juliol hi ha l’Escola d’Estiu, un intensiu de 5 dies.

Hi ha qui fa la formació completa i qui la fa al seu ritme. En finalitzar el 1r any es pot obtenir la certificació “Fonaments del Focusing”, i en finalitzar el 2n Any l’Institut Internacional de Focusing atorga la certificació “Trainer o Focusing Professional”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!