Si fa uns dies ho feia a Caldes de Montbui, l’agenda de Catalonia Sacra torna a recalar al Vallès Oriental. El dissabte 28 de setembre aquesta iniciativa per donar a conèixer el patrimoni cultural d’arrel religiosa proposa una visita a l’església de Sant Sadurní de la Roca del Vallès.
Mn. Rodolf Puigdollers (escolapi, doctor en Teologia i rector de la parròquia de Sant Sadurní de la Roca del Vallès) serà el ponent d’aquesta activitat que permetrà conèixer l’evolució que ha tingut el temple, des del primitiu temple romànic, fundat per l’abadessa Emma de Sant Joan de les Abadesses l’any 932, fins al temple gòtic tardà. Aquesta activitat, proposada pel bisbat de Terrassa, començarà a les 12.00. El preu de la visita és de 8 euros i la inscripció es pot fer via web.
Situada al centre del poble, l’actual església parroquial de Sant Sadurní és un temple gòtic tardà construït entre els anys 1557 i 1581 sobre les restes d’una antiga església romànica. En la seva construcció van actuar com a mestres d’obres Bartomeu i Miquel Roig.
Coneixem la data de consagració de la primera església, per part del bisbe de Barcelona, Teodoric, l’any 932, en una època de repoblament del Vallès, sota el control de l’abadessa Emma de Sant Joan de les Abadesses. El domini sobre l’església va anar oscil·lant entre el bisbat de Barcelona i el senyor del castell de la Roca.
L’edifici actual és un temple de nau única, dividida en tres trams separats per arcs torals apuntats i capçada amb un absis poligonal. Està coberta amb volta de creueria. Compta amb dues capelles laterals, situades entre els contraforts a banda i banda, cobertes també amb volta de creueria, i amb un cor d’arc rebaixat al frontis.
Té un campanar de paredat, amb espadanya, en el mur lateral esquerre. De l’ornamentació escultòrica destaquen les mènsules i les claus de volta i, a l’exterior, les gàrgoles. Encara, ara, conserva un interessant conjunt retaulístic barroc i elements patrimonials d’arrel religiosa, mostra del llegat cultural del poble.
Catalonia Sacra és una iniciativa única Europa. Està promoguda pels deu bisbats amb seu a Catalunya. Entre les seves activitats hi ha una agenda cultural que cada any proposa una trentena d’activitats que, setmanalment d’entre març i novembre, donen a conèixer el patrimoni cultural d’arrel religiosa d’arreu del territori. En l’edició de 2024, el fil conductor són els campanars.