El papa Francesc ha alertat, a Luxemburg, sobre els conflictes provocats pel “nacionalisme exasperat” i les “ideologies pernicioses”, tot evocant les lliçons de la Segona Guerra Mundial.

“Luxemburg pot mostrar a tothom els avantatges de la pau davant dels horrors de la guerra, de la integració i la promoció dels immigrants davant la segregació; els beneficis de la cooperació entre nacions davant les conseqüències nocives de l’enduriment de posicions i de la recerca egoista i miop, o fins i tot violenta, dels interessos propis”, ha afirmat en el primer discurs del seu viatge de vuit hores al petit país.

El Papa ha estat rebut pel primer ministre de Luxemburg, Luc Frieden, i l’alcaldessa de la ciutat, Lydie Polfer, i els Grans Ducs.

En una trobada amb autoritats polítiques i representants de la societat civil, Francesc ha mostrat “gran alegria” per la seva visita al gran ducat de Luxemburg, la primera d’un Pontífex des del 1985.

El Papa ha destacat que Luxemburg acull “nombroses institucions europees”, en particular el Tribunal de Justícia de la Unió, el Tribunal de Comptes i el Banc d’Inversions.

PAPA FRANCESC

“La sòlida estructura democràtica del país, que valora la dignitat de la persona humana i la defensa de les llibertats fonamentals, és la condició indispensable per a un paper tan significatiu en el context continental”

En el seu discurs, Francesc ha parlat del paper del país en “els esdeveniments històrics més importants d’Europa”, i ha recordat les invasions del segle XX i el seu paper com a fundador de l’actual Unió Europea.

“Aprenent de la vostra història”, ha dit, “des del final de la Segona Guerra Mundial, el vostre país s’ha distingit pel seu compromís en la construcció d’una Europa unida i solidària, en la qual cada país, gran o petit, desenvolupa el seu paper”.

Francesc ha criticat els qui volen seguir els “camins tràgics de la guerra”, llançant els països a “aventures amb costos humans immensos” i “massacres inútils”.

El Pontífex també s’ha referit a dos temes crucials per a ell: la cura de la creació i la fraternitat, i ha demanat ajuda per a “les nacions més desafavorides”.

PAPA FRANCESC

“Malauradament, hem de constatar el ressorgiment de ruptures i enemistats que, en lloc de resoldre’s sobre la base de la bona voluntat mútua, les negociacions i el treball diplomàtic, desemboquen en hostilitats obertes, amb conseqüències de destrucció i mort”

El Papa ha desitjat que Luxemburg “sigui una ajuda i un exemple per mostrar el camí a seguir en termes d’acollida i integració de migrants i refugiats”.

Segons Francesc, l’Evangeli de Jesucrist és l’únic que pot transformar profundament l’ànima, fent-la capaç de fer el bé “fins i tot en les situacions més difícils, d’extingir l’odi i de reconciliar les parts en conflicte”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!