Primer va ser l’expulsió del mateix fundador de la societat de vida apostòlica Sodalitium Christianae Vitae, el peruà Fernando Fígari, i el 25 de setembre passat la de deu membres més d’aquesta institució establerta al Perú però que també funciona a Argentina, Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Equador i els Estats Units.

Aquestes decisions contundents del papa Francesc arriben després de la investigació duta a terme a la Nunciatura Apostòlica del Perú entre els mesos de juliol i agost del 2023 per part de Mons. Charles J. Scicluna, arquebisbe de Malta i secretari adjunt del Dicasteri per a la Doctrina de la Fe, i Mons. Jordi Bertomeu Farnós, prevere català, nascut a Tortosa el 1968, i oficial del mateix Dicasteri.

Fruit del treball d’aquests dos homes de la màxima confiança del papa Francesc —amb àmplia experiència en altres casos d’abusos com els de Xile—, la conclusió és que al si del Sodalici per a la Vida Cristiana hi ha hagut abusos sexuals, de poder i de consciència. De fet, ha quedat provat que Fernando Fígari va ser un depredador sexual de menors abans i després de la fundació d’aquesta societat de vida apostòlica.

Més recentment, amb data 25 de setembre, s’ha aprovat l’expulsió d’un total de deu membres, entre els quals l’exsuperior general Eduardo Antonio Regal Villa, l’arquebisbe emèrit de Piura Mons. José Antonio Eguren Anselmi i el periodista Alejandro Bermudez Rosell.

Per adoptar aquesta decisió disciplinària —tal com explica la mateixa Conferència Episcopal Peruana— s’ha tingut en comptel’escàndol produït pel nombre i la gravetat dels abusos denunciats per les víctimes.

Es tracta —diu la sentència— d’abús físic, fins i tot amb sadisme i violència; d’abús de consciència, amb mètodes sectaris per doblegar la voluntat dels subordinats; d’abús espiritual, amb instrumentalització en el fur extern de la informació obtinguda en el fur intern no sacramental o direcció espiritual; d’abús del càrrec i d’autoritat, amb episodis de pirateig de les comunicacions i assetjament en el lloc de feina així com encobriment dels delictes comesos al si de la institució; d’abús en l’administració dels béns eclesiàstics, i d’abús en l’exercici de l’apostolat del periodisme.

Amb aquesta decisió el papa Francesc referma la seva croada contra qualsevol forma d’abús i posa les víctimes al centre de la seva tutela i protecció. Per primera vegada, s’ha castigat un consagrat que exercia el seu apostolat en el món del periodisme —Alejandro Bermúdez va ser director d’ACI Prensa fins al 31 de diciembre de 2022— fent servir insults i amenaces i danyant així l’Església. Per tant, la sentència ajuda a posar el focus en la necessitat de l’exercici responsable del periodisme.

El papa Francesc amb els seus dos homes de confiança: Scicluna i Bertomeu.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!