“Barcelona ha estat molt injusta amb Salvador Dalí. Amb aquesta exposició reivindiquem el lligam que l’artista va tenir sempre amb la Ciutat Comtal: la seva mare era barcelonina, les seves primeres exposicions van tenir lloc a les galeries Dalmau, va ser un dels pioners a fomentar el modernisme català en general i les obres d’Antoni Gaudí en particular (temple de la Sagrada Família, la Pedrera, Park Güell)…” Són paraules de l’historiador d’art Ricard Mas, comissari de l’exposició La Barcelona de Dalí. Un itinerari fotogràfic, durant la presentació, dimecres 2 d’octubre, d’aquesta iniciativa cultural als mitjans de comunicació.

La mostra, que es pot visitar fins a l’1 de desembre al Museu Diocesà de Barcelona, commemora el 120è aniversari del naixement de Dalí. El seu particular disseny gràfic —marcs inspirats en la forma de les illes de l’Eixample amb informació en tres idiomes: català, castellà i anglès— ha estat concebut per L’Estudi de la Mirada, dirigit per l’artista Jesús Galdón.

La mostra es pot visitar al Museu Diocesà de Barcelona fins a l’1 de desembre. Foto: Agustí Codinach.

El visitant pot contemplar unes cent vint instantànies, fetes per cèlebres fotoperiodistes (Postius, Sáenz Guerrero, Carlos Pérez de Rozas, Català Roca…), en diversos espais vinculats a la figura de Salvador Dalí, com ara la Llibreria Verdaguer, el Saló del Tinell, la Casa Batlló, l’Ateneu Barcelonès, l’hotel Ritz, els restaurants Via Veneto i Los Caracoles, la plaça de toros La Monumental, el tablao Los Tarantos o el parc zoològic.

A part de les fotografies, hi ha filmacions, cartells, revistes (Vogue, Paris Match) i llibres, així com manuscrits i documents procedents de diversos arxius i de col·leccions públiques i privades. També cal destacar uns deu dibuixos originals de Salvador Dalí i un del seu amic Federico García Lorca, fet amb tinta xinesa i llapis de colors sobre cartolina.

Els marcs de l’exposició estan inspirats en la forma de les illes de l’Eixample barceloní. Foto: Agustí Codinach.

“Tot i que la gent relaciona Salvador Dalí principalment amb l’Empordà (Figueres i Cadaqués), l’intens vincle que va mantenir amb Barcelona és l’eix que vertebra aquesta exposició. Una relació que, més enllà de l’anècdota local, ens aproxima a l’obra d’un dels més grans creadors del nostre imaginari universal”, ha posat en relleu Ricard Mas.

I ha afegit: “La mostra no acaba a les parets del Museu Diocesà de Barcelona. Al final del recorregut hi ha, a disposició del públic, un mapa gratuït amb els indrets dalinians assenyalats i explicats. Convidem els visitants a sortir a recórrer la ciutat i endinsar-se en tots aquests espais.”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!