L’arquebisbe de Belo Horizonte (Brasil) i president del Consell Episcopal Llatinoamericà (CELAM), Mons. Jaime Spengler, ha dit que la possibilitat d’un “ritu amazònic” continua oberta.

“Tenim comunitats a diferents llocs on no passen dies ni setmanes ni mesos, sinó anys, sense la celebració de l’Eucaristia”, ha dit el futur cardenal en la sessió informativa diària dedicada als treballs de la segona sessió de la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes.

A l’Església catòlica hi ha els ritus llatins i els ritus orientals. A més, diferents Esglésies orientals en comunió amb Roma admeten l’ordenació sacerdotal d’homes casats, tot i que no està permès casar-se després de l’ordenació.

El Sínode especial del 2019 va demanar la creació d’un ritu amazònic, qüestió que el Papa va reprendre en l’exhortació Estimada Amazònia.

Segons el president del CELAM, donada la diversitat de cultures i llengües de la regió amazònica, seria més senzill “trobar un ritu que caracteritzés aquesta regió, un ritu nou”, que buscar “camins per a la inculturació del ritu romà”.

En aquest sentit, s’ha preguntat a l’arquebisbe brasiler la possibilitat d’ordenar sacerdots homes casats. I ha dit que “necessitem franquesa, parresia, per emprar una expressió del Sant Pare, per abordar també aquesta qüestió”.

Sobre la responsabilitat i corresponsabilitat en la cura de la casa comuna, Mons. Spengler ha explicat que al Sínode s’ha tocat aquest tema i ha recordat que tots estem cridats a protegir la natura.

JAIME SPENGLER, arquebisbe de Belo Horizonte

“Tots i cadascun de nosaltres hem de parar atenció en la natura, no només per la mateixa vida individual sinó sobretot perquè estem cridats a tenir cura de l’ambient perquè el planeta no ha estat fet per l’home, sinó que és d’origen diví”

Un altre participant en la sessió informativa ha estat l’arquebisbe d’Abidjan (Costa d’Ivori), el també futur cardenal Ignace Bessi Dogbo, que ha elogiat el procés sinodal: “A l’Església tots som germans i treballem per a la missió vivint aquesta comunió fraterna.”

Mons. Bessi ha destacat “l’obertura” del Papa, que ha creat cardenals d’arreu del món per “escoltar la seva veu. I avui l’Església necessita escoltar”.

La sala de premsa vaticana també ha comptat amb la presència de l’arquebisbe de Tòquio (Japó), Mons. Tarcisio Isao Kikuchi, que també serà creat cardenal el 8 de desembre vinent.

L’arquebisbe japonès ha posat en relleu la importància de construir “una entesa comuna sobre els fonaments de la sinodalitat”, que permeti superar el model “piramidal” a les comunitats catòliques.

Ajuda per a Gaza

La col·lecta per a les víctimes de la guerra de Gaza va recaptar un total de 62.000 euros. El prefecte del Dicasteri per al Servei de la Caritat, el cardenal Konrad Krajewski, ha anunciat que uns 32.000 euros van ser donats pels participants al Sínode i uns 30.000 més per la capellania apostòlica.

Els diners s’han lliurat a través de la nunciatura apostòlica de Jerusalem i ja estan a disposició del rector de la Sagrada Família de Gaza, el pare Gabriel Romanelli.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!