Els participants en la XVI Assemblea General del Sínode han participat, a la basílica de Sant Pere del Vaticà, en una missa segons el ritu de l’Església maronita, recordant les víctimes de la guerra al Líban.

Com ha afirmat a l’homilia el bisbe auxiliar de Joubbé, Sarba i Jounieh dels maronites, bisbe titular d’Antarado i vicari patriarcal, Mons. Paul Rouhana, “és important recordar, al llarg del nostre camí sinodal, que el futur de les nostres Esglésies i dels nostres països respectius, especialment en temps de crisi, no ha de dependre únicament de càlculs i anàlisis estratègiques i geopolítiques”.

El prelat libanès ha denunciat “l’atrocitat” de la guerra que té lloc des del 7 d’octubre del 2023 a Terra Santa, amb nous brots al Líban i a altres països de la regió.

Mons. Rouhana ha esmentat alguns passatges de la carta que el Papa va enviar als catòlics del Pròxim Orient, assenyalant la “vergonyosa incapacitat de la comunitat internacional” per silenciar les armes i posar fi a la tragèdia de la guerra.

La missa segons el ritu de l’Església maronita siroantioquena ha estat presentada com un “signe concret” de proximitat a les poblacions afectades pel conflicte.

El vicari patriarcal també ha destacat que el 20 d’octubre el Pontífex canonitzarà els 11 “màrtirs de Damasc”, assassinats el 1860: vuit franciscans i tres laics maronites.

PAUL ROUHANA, vicari patriarcal

“Davant l’estat de guerra i violència a moltes parts del món, que significa el fracàs i la ruptura del diàleg i que condueix a un rebuig monstruós de tota convivència social, quin missatge profètic ens poden donar els sants en temps de crisi?”

Per a Mons. Rouhana, els sants són “mestres en l’escolta de la Paraula de Déu, que és el fonament del camí sinodal”.

Una altra qüestió que ha plantejat és si “som capaços de ser proïsme de tota víctima que trobem per casualitat, independentment del seu origen, i tenir-ne cura fins que es guareixi?”.

Per això, ha considerat que la paràbola del bon samarità és la “brúixola per testimoniar una solidaritat amb els que han estat deixats enrere, víctimes de la injustícia, la pobresa i la inseguretat”.

Ha conclòs l’homilia exhortant els “pelegrins de l’esperança que no defrauda” a continuar treballant, “avui i durant tot el Jubileu de l’any 2025, com a deixebles missioners en temps de crisi, per intercessió de la Mare de Déu, dels sants i dels màrtirs de tots els temps”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!