ISCREB campanes

Aquest dilluns 14 d’octubre, l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) ha inaugurat oficialment el curs acadèmic 2024-2025. Ho ha fet com cada any amb una conferència inaugural a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona, que en aquesta ocasió ha anat a càrrec del professor Xavier Pallàs. Pallàs, impulsor i director de l’Escola de Campaners de la Vall d’en Bas, ha ofert la ponència titulada “El llenguatge de les campanes a Catalunya”. 

L’acte també ha comptat amb la participació del bisbe David Abadias, Joan Torra, rector de l’Ateneu Sant Pacià, i Daniel Palau, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya.

Les campanes, un element essencial del paisatge sonor català 

La intervenció de Xavier Pallàs, que es pot tornar a visualitzar al canal de Youtube de l’ISCREB, ha servit per aprofundir en el valor històric i cultural de les campanes, “un element essencial del paisatge sonor català durant segles”. Pallàs ha explicat la seva importància durant tots aquests anys, des de la seva funció com a mitjà de comunicació comunitari fins al seu simbolisme espiritual: “Les campanes han estat presents en la vida quotidiana, marcant els moments de treball, pregària, festa i dol.” D’altra banda, també ha aprofitat per analitzar l’impacte de la modernització a les campanes, que, com ha dit, “ha afectat negativament la riquesa i diversitat dels tocs tradicionals”.

En aquest sentit, el director de l’Escola de Campanes de la Vall d’en Bas també ha fet referència als diversos reconeixements que han rebut el toc manual de campanes al llarg dels anys. Alguns d’aquests exemples són la declaració de la Generalitat de Catalunya el 2017 del toc de les campanes com a Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional, o el reconeixement de la Unesco com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, l’any 2022. 

A més de la conferència inaugural, durant l’acte l’ISCREB també ha presentat el vídeo memòria del curs 2023-2024, que recull les dades dels alumnes així com declaracions d’alguns dels professors. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!