El Servei Jesuïta a Refugiats (SJR) Europa ha fet una nota premsa on demana a Europa que recuperi la humanitat en les polítiques migratòries.

La nota recorda que fa 25 anys Europa acordava treballar “junts cap a una unió de llibertat, seguretat i justícia” i es comprometia a fer-ho a través de polítiques comunes que respectessin els valors de dignitat humana, llibertat, democràcia, estat de dret, igualtat i drets humans.

El SJR lamenta que en els últims anys s’ha afeblit aquest compromís. Per això, ha expressat la seva oposició al Pacte sobre Migració i Asil, aprovat recentment, i que “escull la detenció i la segregació de les persones que busquen protecció a les fronteres exteriors de la UE” i que “promou l’externalització de la responsabilitat de protegir les persones a països fora de la UE”.

Aquestes decisions estan donant resultats molt negatius, assegura al nota: “Cada cop més, els estats membres estan anunciant canvis en la legislació i polítiques nacionals que s’aparten de la legislació comuna de la UE.”

Els governs, denuncia el SJR, busquen formes de mantenir allunyats els migrants o de tornar-los abans, fins i tot, que trepitgin terra europea, dissenyant “centres de retorn” a tercers països que són qüestionables, “tant des d’una perspectiva ètica com de viabilitat”.

A mesura que el compromís amb els valors compartits s’ensorra, diu la nota dels jesuïtes, “la injustícia i el patiment augmenten”, i constata que “no té per què ser així”.

La Unió Europea encara pot canviar de rumb i escollir inequívocament actuar d’acord amb els valors que la van fundar”, assegura el servei jesuïta.

La nota incideix en la necessitat de treballar plegats per “dissenyar formes innovadores de garantir vies segures i legals per a les persones que fugen de la violència i la persecució”, i per “buscar i rescatar les persones al mar”.

“Opteu inequívocament per respectar el dret de totes les persones a la llibertat”, demana, “per l’hospitalitat i l’acompanyament (…). Dissenyeu junts models d’acollida digna que permetin la veritable trobada amb la comunitat local”.

Una altra recomanació és crear acords de col·laboració sòlids amb tercers països “que veritablement enforteixin els seus sistemes de protecció i donin el seu suport, no per convertir-los en executors satèl·lits de polítiques inhumanes de la UE”.

En l’avantsala del Consell Europea, el SJR anima a optar “per fer que Europa torni a ser humana”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!