Catedra Pere

Des d’aquest diumenge 27 d’octubre, la Càtedra de sant Pere està exposada a l’altar de la Confessió. Així ho ha anunciat la Santa Seu, que ha finalitzat els treballs de restauració de l’antiga i venerada càtedra després de més de 10 mesos. D’aquesta manera, el tron, fet de fusta i bronze i que simbolitza la primacia del príncep dels apòstols, es podrà visitar en aquesta nova ubicació fins al 8 de desembre. 

El valor simbòlic de l’antiga seu

Com ha recordat la mateixa Santa Seu, la pràctica de l’entronització, així com l’us de la Càtedra pels pontífexs romans, es va incloure a partir de l’any 1037, amb la butlla de Benet IX. Uns anys abans, ja s’havia instaurat el costum de sol·licitar i obtenir relíquies de la Càtedra, un signe evident que aquesta seu papal té un alt valor simbòlic que ja s’apreciava en aquell moment. La cadira carolíngia, que ha patit nombrosos canvis al llarg del temps, és considerada com la seu on sant Pere es va asseure quan va predicar l’Evangeli a Antioquia i Roma. 

La decoració del tron

La decoració del tron que ja es pot veure a la basílica vaticana està basada en quatre figures d’eminents teòlegs: Sant Ambrosi i Sant Agustí, Pares de l’Església occidental, i Sant Atanasi i Sant Joan Crisòstom, Pares de l’Església oriental, que amb un lleu moviment de cap, gairebé amb la punta dels dits, semblen aixecar el tron. El tron ​​de bronze està alhora decorat amb relleus de les tres perícopes evangèliques, que il·lustren el caràcter de la tasca del Papa com a representant de Crist a la terra: Pastor de les meves ovelles, El lavatori dels peus, que mostra la naturalesa del seu ministeri, i finalment El lliurament de les claus del regne del cel.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!