La imatge de la Mare de Déu de la Serra de Montblanc llueix tota la seva esplendor un cop finalitzats els treballs de conservació i restauració el dia 25 d’octubre, els quals s’han allargat durant un mes i escaig.
L’actuació, a càrrec dels restauradors Voravit Roonthiva i David Silvestre, ha consistit en la recuperació de la policromia de la talla d’alabastre, desgastada pel pas del temps “i per les característiques i funció processional de la imatge”, explica Roonthiva. El procés restaurador s’ha basat en la neteja superficial de l’escultura per evitar més aixecament i descohesió de la policromia. Per tant, “ha estat un treball molt entretingut el fet de reintegrar la policromia i restituir-la per tapar les clapes que n’havien quedat”, admeten els especialistes.
El restaurador comenta que la fixació policromàtica s’ha efectuat “amb el mateix criteri emprat en l’aplicació de materials, com l’estuc tradicional per tapar superfícies caigudes i pigments en els acabats”. La darrera restauració de la imatge es va fer l’any 2009 amb motiu de la celebració del centenari de la coronació canònica de la talla de la Mare de Déu de la Serra. Es preveu que d’aquí a dos anys, el setembre del 2026, la imatge torni a sortir en processó, deu anys després de la darrera vegada, en el marc de les Festes de la Serra, i que ho pugui fer en les més bones condicions de conservació. Per aquest motiu, un cop enllestida la tasca restauradora, es preveu que es faci un seguiment de la intervenció per espai d’un any, amb la finalitat d’avaluar l’evolució de la feina feta.
El cost de la restauració, encara per quantificar, serà assumit per la parròquia de Montblanc, segons ha indicat el plebà, mossèn Josep M. Alegret. No descarta obrir una col·lecta per a aquest fi, atesa la gran devoció que professen els montblanquins a la Verge de la Serra, venerada al santuari situat al capdamunt del turó del mateix nom, centre de culte i atenció espiritual, “obert també a la pregària en dies feiners”, comenta Alegret.
La imatge de la Mare de Déu de la Serra és una talla gòtica d’alabastre policromada de principis del segle XIV de mida real. Mesura 175 centímetres i pesa 371 quilos. Segons afirma Voravit Roonthiva, la seva autoria és atribuïble a l’escultor francès Pere de Bonull.