La Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya arriba a la seva 21a edició i ho fa posant en relleu que es tracta d’un projecte més que consolidat. El que va començar com una iniciativa de mossèn Peio Sánchez i l’arquebisbat de Barcelona, ara, de la mà de la Direcció General d’Afers Religiosos, continua la senda de creixement. S’incrementa l’oferta de les pel·lícules, dels presentadors i dels llocs de projecció, així com de les entitats i institucions col·laboradores. El que no canvia és la implicació de mossèn Peio, actualment director de continguts, i la vocació d’oferir un cinema que ofereix una mirada transcendent i espiritual sobre la vida.
La 21a edició, del 15 al 30 de novembre, inclou un total de 96 projeccions en 35 municipis d’arreu de Catalunya, inclosos els centres penitenciaris i centres d’educació de justícia juvenil. La Mostra manté la seva aposta per les plataformes digitals i en la nova edició oferirà 36 títols a través de la plataforma Filmin.
Amb els eixos Relats de resistència i Metamorfosi, la mostra explora diverses expressions de l’espiritualitat i històries de superació i transformació. Un exemple és la pel·lícula The old oak (“El vell roure”), dirigida per Ken Loach, i que explica l’enfrontament entre una comunitat minera enfonsada d’Anglaterra i un grup de refugiats sirians que dona pas a una trobada de solidaritat. Però com ha explicat mossèn Peio Sánchez, la pel·lícula més sol·licitada arreu del territori és Yo, capitán, dirigida per Matteo Garrone, que narra el periple de dos joves senegalesos en el seu viatge des de l’Àfrica Occidental fins a Europa.
En la presentació de la mostra, el 30 d’octubre al Col·legi de Periodistes de Catalunya, l’actual director general d’Afers Religiosos de Catalunya, Ramon Bassas, ha posat en relleu la voluntat de continuar explorant nous formats (la mostra d’enguany inclourà la preestrena de la sèrie documental sobre Els Pastorets de Mataró) així com la col·laboració d’institucions i entitats. “Estem molt satisfets de l’esforç de tantes entitats per fer arribar la Mostra a gran part del territori català”, ha manifestat. També ha recordat que la vocació de la mostra és, d’una banda, conèixer la diversitat religiosa i afavorir la cohesió a partir d’aquesta diversitat religiosa.
En aquest sentit, destaca la col·laboració històrica de la Filmoteca de Catalunya, que enguany oferirà una retrospectiva dels més de seixanta anys de carrera del cineasta italià Ermanno Olmi, que el seu director, Pablo La Parra, ha definit com un poeta de la senzillesa i la gent humil. Es projectaran onze dels films més emblemàtics del cineasta i la retrospectiva començarà el 6 de novembre amb La llegenda del sant bebedor.
“Assistim a una certa eclosió del cinema espiritual a Catalunya”, ha remarcat mossèn Peio, i en aquest sentit ha destacat la projecció de la pel·lícula Teresa, de Paula Ortiz, rodada en bona part al santuari badaloní de Sant Jeroni de la Murtra i que narra la trobada entre santa Teresa de Jesús i el seu inquisidor, o d’El fred que crema, de Santi Trullenque, sobre un matrimoni del Pirineu que l’any 1943 es troba davant del dilema d’ajudar una família jueva que fuig dels nazis.
La cloenda de la mostra serà el 30 de novembre a les 19 h a l’Auditori de l’Església Evangèlica Unida de Terrassa, que celebra el seu centenari. Es projectarà la pel·lícula Yo, capitán, amb la presentació a càrrec de Chiyana Simoês, director de Joventut i d’Audiovisuals de l’Església Evangèlica Unida de Terrassa.