El Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de la Religió a Catalunya (SIERC), creat el novembre del 1981, és un servei de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET) que té com a tasca principal la cura de l’ensenyament de la Religió catòlica a l’escola i com una ajuda a cada bisbe en la tasca que li és pròpia en el camp de l’educació. A més, té encomanada la formació continuada del professorat de Religió catòlica.
Enguany el SIERC, amb la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, torna a organitzar per dinovè any consecutiu les tradicionals Jornades de mestres i professors de Religió de Catalunya i Andorra, sempre sota el lema “Aprendre/Ensenyar”.
Aquesta vegada hem cregut oportú afegir al lema la paraula esperança: “AprendrEnsenyar en l’Esperança” i és que les jornades es transformen en un pelegrinatge a Roma els dies 1 i 2 de març, amb motiu del Jubileu 2025. Aquest pelegrinatge és més que un viatge; és una oportunitat per aprofundir en la nostra vocació docent, per connectar amb l’espiritualitat, i per renovar el nostre compromís amb l’ensenyament de la fe en un moment tan especial. A més, es tracta d’una activitat reconeguda com a formació de 15 hores pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
L’esperança forma part de l’ADN de qualsevol persona que es dediqui vocacionalment a l’educació. Veiem en el logo del Jubileu la representació de les nostres aules: alumnes de diferents països i cultures d’arreu del món, nouvinguts i autòctons, que esperen l’abraçada fraternal de companys i mestres. Una abraçada que, com al logo, és un suport imprescindible; perquè la vida dels infants, dels adolescents i dels joves és, en definitiva, una trajectòria, un viatge per aigües no sempre tranquil·les i s’ha d’estar ben aferrat per no naufragar.
El nostre alumnat ja participa en projectes solidaris i campanyes de sensibilització sobre la pobresa, la desigualtat i la protecció del medi ambient, alineades amb els principis del Jubileu, perquè si volem un món millor, si aspirem a millorar o transformar una realitat marcada per la injustícia, la desigualtat social i el dolor de les persones que romanen en els marges de la societat ens cal fe i caritat, però, sobretot, esperança. També serà un bon moment per dialogar sobre el significat espiritual del Jubileu, unint història, cultura religiosa i pastoral perquè es pugui entendre l’esdeveniment com una oportunitat per al creixement personal i la transformació espiritual.
Anirem al Jubileu com a docents de Religió catòlica de l’escola pública o com a docents de l’escola cristiana, però anirem conscients que és Crist el far que ens il·lumina. Anirem com a comunitat pelegrina cap a aquella creu dinàmica que es corba cap a la humanitat i que ofereix la seguretat de l’esperança.