El Festival de Música del Mil·lenari té com a finalitat aplegar tots els concerts i esdeveniments de contingut musical previstos durant les celebracions dels mil anys de la fundació del monestir de Montserrat, que acabaran el desembre del 2025. Dimecres 6 de novembre s’ha presentat aquesta rellevant iniciativa cultural a la Sala d’Assaig de l’Orfeó Català del Palau de la Música Catalana.
L’acte ha comptat amb la participació del P. Bernat Juliol, comissari del Mil·lenari, sotsprior i majordom de l’abadia de Montserrat; el P. Efrem de Montellà, prefecte de l’Escolania de Montserrat; Joan Ollé, director general del Palau de la Música, i Joaquim Noguero, cap del consell de redacció de la revista Serra d’Or.
“Es tracta d’un festival, amarat de la identitat montserratina, que uneix tres elements cabdals, com són la cultura, la música i l’espiritualitat. La música ens ajuda a fer el pas cap a la transcendència. Per això, des de Montserrat sempre hem buscat l’essència més espiritual en la dimensió musical”, ha afirmat el P. Juliol.
El Festival de Música del Mil·lenari va començar el 18 d’octubre passat amb un concert sobre el Llibre Vermell de Montserrat, a càrrec de l’Escolania de Montserrat, la Capella de Música de Montserrat, l’Esbart Dansaire de Rubí i el grup instrumental Punt de Malura, sota la direcció de Llorenç Castelló, a la basílica de Santa Maria de Montserrat.
Vint concerts més tindran lloc com a escenari la mateixa basílica de Montserrat (l’oratori Pacis Visio, motets i salms del romanticisme alemany, la missa Alma Redemptoris Mater, del P. Anselm Viola, o el Te Deum del Mil·lenari, de Josep Ollé, entre altres). Altres concerts es faran al Palau de la Música Catalana (un total de cinc) i a L’Atlàntida de Vic. Cal dir que els concerts de la basílica de Montserrat són d’entrada lliure.
“En aquest festival hi ha música de Montserrat, però també d’intèrprets internacionals. Especialment hi hem volgut donar un pes específic als antics escolans que segueixen al món de la música. De fet, són antics escolans els autors de l’oratori Pacis Visio”, ha explicat el P. Bernat Juliol.
A l’acte també s’ha presentat, d’una banda, el nou disc de l’Escolania de Montserrat, on el cor interpreta les deu peces musicals del Llibre Vermell de Montserrat, i, de l’altra, el número de novembre de la revista Serra d’Or, dedicat a l’aportació de l’abadia de Montserrat a la música —des de l’Escolania fins a la música litúrgica— al llarg de la seva història.
Montserrat i la música són una simbiosi que reflecteix “la riquesa cultural del país i la seva capacitat per combinar espiritualitat, tradició i innovació”, ha posat en relleu Joaquim Noguero.