L’aplicació mòbil “La Missa de Cada Dia”, iniciativa de l’Editorial Claret, celebra cinc anys de servei apropant als fidels els textos de la Paraula de Déu i de les celebracions litúrgiques. En parlem amb el director de l’editorial, Joan Bové i Duran, c.f.m.

Què va motivar el pas a l’àmbit digital?

Un tret essencial dels missioners claretians és el servei de la Paraula de Déu, i d’una manera especial, a través dels mitjans escrits, tal com feia el pare Claret. D’aquí n’han sorgit al llarg del temps nombroses iniciatives, procurant sempre evolucionar i adaptar-se als temps i contextos concrets. En aquest sentit, l’aplicació de “La Missa de Cada Dia” és la conseqüència natural d’aquesta evolució.

L’edició de “La Missa de Cada Dia” en paper, que es publica des de fa més de 30 anys, ha tingut sempre gran èxit, però ens adonàvem que el llibret imprès tenia algunes limitacions d’espai que les noves tecnologies podien ajudar a superar.

També vam considerar que una aplicació podia ajudar-nos a arribar a nous públics que, per motius diversos, no se sentien atrets o no tenien accés a l’edició impresa.

Què ens ofereix l’aplicació?

L’app té una versió gratuïta, que ofereix les lectures de la litúrgia diària, que fa servei a moltes persones que senzillament volen resar o meditar a partir d’aquest textos en comunió amb tota l’Església. Poder-ne disposar en qualsevol moment, al mòbil o a la tauleta, és útil per a moltes persones que poden aprofitar algun moment oportú del dia, ja sigui a casa, al transport públic, en moments de descans de la jornada laboral…

Hi ha també una versió premium, de pagament, que ofereix, a més, els textos complets de la missa, amb totes les oracions i cants, així com altres continguts propis, com ara comentaris de l’evangeli o pregàries, que són molt ben valorats pels subscriptors.

Per a qui està pensada? És diferent l’usuari del paper?

Està pensada per a totes aquelles persones que segueixen la missa a l’església, o bé per televisió, ja sigui perquè llegir els textos els ajuda a entendre’ls millor o perquè tenen dificultats auditives. I naturalment, per als qui tenen problemes visuals, poder visualitzar la lletra a mides grans els és un gran ajut. També per a tots aquells que volen meditar diàriament la Paraula de Déu.

Hi ha hagut un transvasament d’usuaris del paper a l’aplicació?

Hi ha molts usuaris que sí que ens han comunicat que canviaven la versió en paper per la digital, fet que confirma aquesta comoditat, però també es cert que algunes persones continuen preferint la versió paper.

Imatge de Jan Vašek a Pixabay.

Què és el que més valoren els usuaris?

Sobretot, el fet de portar al mòbil o tauleta a mà les lectures i els textos de la missa, però també la possibilitat d’adequar-los a les seves necessitats visuals i d’espai.

El Covid va marcar un abans i un després?

Una cosa que no podíem imaginar quan vam posar en marxa l’app va ser el servei “de substitució” que va fer durant la pandèmia del Covid. Durant el confinament i en els mesos següents, moltíssimes persones que no podien anar a l’església van poder seguir la missa diària o dominical amb l’app. Durant aquell temps vam oferir la versió premium gratuïtament.

A l’Església encara estem “verds” a l’hora de fer servir les eines digitals i de moure’ns sense complexos pel continent digital?

El P. Claret animava els seus missioners a escampar l’Evangeli atenent sempre al que era més urgent, oportú i eficaç. Avui això vol dir, també, estar atents a les noves tecnologies. Perquè cada cop més, les noves tecnologies formen part de la vida quotidiana de tothom, i per tant és natural i necessari que l’Església es vagi adaptant a aquesta realitat. Actualment disposem de nombrosos recursos que permeten accedir als textos bíblics: llocs web o aplicacions com la nostra, però més enllà d’això hi ha molta feina a fer, no solament en l’àmbit de la litúrgia sinó també en la catequesi, la pastoral, l’espiritualitat… Haurem de treballar aquests terrenys amb les tecnologies existents i les que es van afegint: realitat virtual, intel·ligència artificial i el que vingui.

Quin balanç feu d’aquests primers cinc anys?

Fem un balanç positiu, és un recurs que està ajudant molta gent i que és molt profitós per a la gent d’Església i així ens ho han fet saber els nostres subscriptors. Ho hem notat amb el nombre de persones que han anat descarregant l’aplicació aquest temps. De fet, és una app que té molt bona puntuació a Google Play i Apple Store on les valoracions dels usuaris són molt positives.

Com celebrareu aquest aniversari?

Oferim una promoció en la qual tothom qui es descarregui l’aplicació abans del 31 de desembre es registri i ho notifiqui per correu a mcd@claret.cat, podrà obtenir un mes gratuït de la versió premium. També estem donant a conèixer la iniciativa a través de mitjans de comunicació, parròquies i les xarxes socials.

Pensant en els propers anys, hi ha canvis que voleu implementar? Per on apunta el futur?

Com hem dit abans, intentarem adequar-nos a les tecnologies que es vagin afegint, la realitat virtual, intel·ligència artificial i el que vingui. L’Església no es pot quedar al marge de les noves tecnologies que vagin apareixen i, per tant, la nostra app continuarà adaptant-se a aquestes noves realitats, sempre tenint present la importància d’apropar la Paraula de Déu a tothom.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!