Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de les Persones Sense Llar d’aquest dijous 28 de novembre, Sant Joan de Déu ha anunciat la creació d’una nova plataforma digital pensada per “donar resposta al sensellarisme, amb un sistema interoperable i escalable que culminarà el 2026”.
Com ha explicat la mateixa entitat, aquesta nova plataforma permetrà transformar l’atenció a les persones sense llar, gràcies a la digitalització que millorarà la coordinació entre centres socials de tot l’Estat. Segons el coordinador de l’àmbit social de SJD Espanya i director de SJD Serveis Socials Barcelona, Salvador Maneu, la plataforma permetrà compartir dades de manera eficient entre centres i amb les administracions públiques, facilitant una intervenció més personalitzada i eficaç: “La digitalització no és només una eina, sinó una transformació cultural per millorar l’atenció a les persones i assegurar una resposta àgil i coordinada a un problema complex com és el sensellarisme”, ha destacat.
Tot i que la previsió és que el projecte culmini el 2026, es preveu que s’aconsegueixi la migració del sistema al núvol, mesures de ciberseguretat avançades i escales de valoració adaptades a diferents necessitats socials. A més, es pretén també establir bases de dades interoperables amb altres sistemes públics, millorant la presa de decisions i l’assignació de recursos.
Més de 3.000 persones ateses durant el 2023
A més de la creació d’aquesta plataforma, com ha exposat l’entitat, es continua donant resposta a les necessitats creixents de les persones sense llar a Catalunya. D’aquesta manera, durant el 2023 la xarxa de centres de Sant Joan de Déu va atendre més de 3.000 persones, demostrant que la crisi de l’habitatge i la precarietat laboral han fet que la situació sigui insostenible. Per fer front a aquestes realitats canviants, Sant Joan de Déu ha anat adaptant els seus serveis. Un exemple d’aquesta evolució és el projecte Hort de la vila 2.0 a Barcelona, que està transformant el centre residencial d’inclusió del barri de Sarrià en 100 apartaments amb zones comunes. Aquest nou model vol promoure la convivència, evitar la soledat no desitjada i afavorir l’autonomia de les persones sense llar amb llargues trajectòries d’exclusió social.