Aquest dimecres, 27 de novembre, s’han presentat oficialment els resultats del projecte de digitalització arquitectònica del conjunt patrimonial de la catedral de Tarragona. La presentació, que va comptar amb la participació d’Andreu Muñoz, delegat de Cultura de l’arquebisbat; Agustí Costa, professor de l’ETSA-URV, i Josep M. Puche, tècnic de l’ICAC, va servir per mostrar com ha estat el procés i les tècniques emprades en aquesta iniciativa pionera.

Com van explicar els ponents, els resultats d’aquest projecte són clau per a la documentació, conservació i investigació d’un dels monuments més emblemàtics de Tarragona, testimoni de 2.000 anys d’història. Gràcies a la documentació digital generada, basada en un núvol de punts que reprodueix amb precisió mil·limètrica el complex arquitectònic, s’ha pogut constituir una base fonamental per a la conservació d’aquest patrimoni, alhora que s’ofereix un gran potencial per a noves línies de recerca i innovació en divulgació cultural. D’aquesta manera, a partir d’aquesta digitalització es podrà fer una impressió 3D, oferir als visitants una experiència de realitat virtual, i facilitarà la museïtzació.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins del programa quadriennal de recerca en arqueologia i paleontologia (2022-2025) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, titulat “Excavacions en el conjunt monumental de la catedral de Tarragona (III Fase)”, dirigit per l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i el Museu Diocesà de Tarragona (MDT), amb la col·laboració de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (ETSA-URV).

Inauguració del gran pessebre al Museu Bíblic Tarraconense

En la mateixa roda de premsa, l’arquebisbat de Tarragona va anunciar també la inauguració del gran pessebre al Museu Bíblic Tarraconense, que tindrà lloc el dimarts 3 de desembre a les 7 de la tarda. Diferents reproduccions en miniatura de monuments de Tarragona, com eren vistos en el segle XIX, acolliran diferents escenes evangèliques del naixement de Jesucrist. Les figures formen part de la col·lecció del Museu Diocesà de Tarragona. La creació del pessebre ha anat a càrrec del farmacèutic i pessebrista Joaquim Nolla Solé, que ha comptat amb l’ajut de Jordi Folch Ras i Jordi Lluís Rovira Canyelles. Les creacions pessebrístiques estaran acompanyades per l’exposició dels gravats en què s’inspiren les obres. Hi col·labora l’Associació Pessebrista de Tarragona.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!