Per quart any consecutiu, el Col·legi Reial Monestir Santa Isabel de Barcelona ha celebrat, divendres 13 de desembre a la tarda, el seu pessebre vivent, que en aquesta ocasió ha volgut recuperar l’essència d’aquells primers pessebres creats per sant Francesc d’Assís l’any 1223 a Rieti (Itàlia).
“Setanta-cinc persones de la nostra comunitat educativa, alumnes, professors i pares de família, s’han unit amb passió i dedicació per recrear les escenes que ens parlen del naixement de Jesús: l’Anunciació, la Visitació, el No Hi Ha Posada, l’Anunci als Pastors, els Savis d’Orient i, finalment, el Naixement mateix”, explica Berta Puig, responsable de Comunicació Col·legi Reial Monestir Santa Isabel.
Aquest any, amb una novetat: deu imatges gràfiques que il·lustren figures emblemàtiques de la història sagrada, des d’Abraham fins a Josep, pare de Jesús, establint un diàleg entre les promeses de l’Antic Testament i el compliment d’aquestes en el naixement del Messies. A més, la representació està acompanyada de música en directe gràcies a un cor format per professors i alumnes.
“Aquesta representació és molt més que una actuació teatral. És una experiència profunda de comunitat. És l’esforç conjunt de mestres, pares i alumnes per transmetre la bellesa de la tradició, la importància de recordar i compartir”, complementa Puig. “A més, el pessebre vivent fomenta el treball en equip, el desenvolupament d’habilitats artístiques i la comprensió de les històries bíbliques. Els alumnes aprenen a memoritzar textos, crear escenografies, interpretar personatges, dissenyar vestuaris i, sobretot, a gaudir de l’experiència de fer comunitat.”
BERTA PUIG
“És l’esforç conjunt de mestres, pares i alumnes per transmetre la bellesa de la tradició, la importància de recordar i compartir”
“La nostra finalitat és evangelitzadora”, afegeix Araceli Pou, responsable de Pastoral d’Infantil i Primària, “no volem només fer un pessebre maco, sinó que ens ajudi a reflexionar sobre què estem celebrant per Nadal. A cada escena hi ha un narrador que posa el visitant en situació bíblica, després els nens actuen i es fa una pregària”.
ARACELI POU
“A cada escena hi ha un narrador que posa el visitant en situació bíblica, després els nens actuen i es fa una pregària”
En total s’han fet sis torns divendres a la tarda però la idea, de cara a l’any que ve, és obrir-lo a més gent. Es farà una sessió dissabte a la tarda oberta al barri. “Més endavant, en connexió amb la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià, ens agradaria portar el pessebre vivent als carrers del barri”, explica Araceli Pou.
“Tota la feina pastoral que fem a l’escola, d’ençà que l’alumne entra a Infantil fins que en surt a segon de Batxillerat, és propiciar la seva trobada amb Jesús. Per Nadal volem ajudar-lo a viure el misteri de l’encontre amb Jesús”, afegeix el director de l’escola, el Pare Manuel Salord LC.