Una vintena llarga de diaques de l’arxidiòcesi de Barcelona, gairebé la meitat acompanyats per les seves esposes, han participat dissabte 14 de desembre, a la residència sacerdotal i diaconal Sant Josep Oriol de la capital catalana, en una nova trobada prenadalenca amb sessió de formació.
L’Eucaristia, presidida pel bisbe auxiliar Javier Vilanova i concelebrada per gairebé tots els preveres de la casa, i una sessió sobre “l’esperança en Crist” conduïda pel provicari de l’Arquebisbat, el sacerdot Emili Gil, van ser les dues parts de fons de la matinal.
Després de la missa, el prelat va beneir el pessebre exterior de la residència, mentre els participants cantaven algunes nadales. La trobada es va acabar amb un dinar de germanor en un dels menjadors del centre.
Durant l’homilia de l’Eucaristia, Javier Vilanova va destacar que “el gran pla de Déu també existeix per cadascú de nosaltres, com el que va canalitzar a través d’Elies i els profetes”. El bisbe va invitar els diaques i tothom a “ser agraïts des de la importància que cal donar al Senyor entrant en el misteri del Nadal, amb humilitat i en comunió amb l’Església”.
JAVIER VILANOVA
“El gran pla de Déu també existeix per cadascú de nosaltres, com el que va canalitzar a través d’Elies i els profetes”
A més, va dir que “cal també la intimitat, per exemple amb l’escolta de l’Esperit, com es va fer a la darrera plenària de la Conferència Episcopal”. I un tercer element que el bisbe auxiliar va presentar com a important és “la veritat“, i es va preguntar “si estem disposats a viure-la des de l’alegria d’haver trobat un tresor, que és Crist, sent fidels a l’única veritat de l’evangeli i el magisteri”. Javier Vilanova va concloure que “la veritat és donar-se”, i va agrair “el ‘sí’ que han donat molts diaques i altres batejats”.
A la sessió de formació, Emili Gil va fixar la mirada en el Jubileu 2025 per fonamentar “l’esperança de la qual el Sant Pare ens invita a ser pelegrins”. Després de recordar que “l’Església té la missió d’anunciar a tothom l’esperança”, el prevere va comentar que “l’Any Jubilar ens empeny a posar Crist en el centre” des d’una “conversió basada en la trobada amb Jesucrist, no pas en una idea”.
En aquesta línia, va recordar que “el Papa ens demana signes concrets d’esperança que la gent ha de veure, aquells signes dels temps dels quals parla el Concili Vaticà II i que cal interpretar a la llum de l’evangeli”. Emili Gil també va situar “l’obertura a la vida” en l’eix de l’actitud de “ser tots nosaltres signes d’esperança”. Igualment va fer seva la crida del Sant Pare a practicar la proximitat i l’amor a “presos, migrants, malalts, pobres i persones necessitades”.
Sagraments i sinodalitat
En un altre moment, el provicari de l’arxidiòcesi de Barcelona va invitar tothom a “viure la sinodalitat, perquè hem de tirar endavant junts, cadascú amb el seu do i des de la mateixa missió, que és evangelitzar”.
A més, va recordar que “el Jesús que s’acostava als qui li demanaven ajuda i fins i tot necessitava tocar-los físicament per guarir-los, se’ns fa proper en els sagraments, especialment el de l’orde i el del matrimoni però també la Confirmació, l’Eucaristia, la Penitència i la Unció dels Malalts, per donar-nos la gràcia i la salvació”. Emili Gil va assegurar que, “amb la mort, la vida no es destrueix, sinó que es transforma”. El sacerdot va concloure que “Maria és la millor ajuda per tenir esperança en Crist”, i va invitar els presents a encomanar-se a ella, Mare de Déu i Mare nostra.
A més del bisbe Javier Vilanova, va participar en la trobada el delegat de Formació i Acompanyament del Clergat-Diaques, Josep Vidal, que va recordar la celebració del Jubileu dels Diaques del 21 al 23 de febrer a Roma. Va anunciar que ja són uns quants els diaques que s’hi han inscrit. Al final del dinar de germanor, tant el bisbe com el delegat van desitjar a tothom un “Nadal d’esperança i de servei“, després que la festa es completes igualment amb algunes nadales de sobretaula.