La Setmana Santa de Tarragona es disposa a encarar una nova etapa, el primer pas de la qual és causat per la recent renovació de la junta directiva de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona  (AASST), que aplega les 13 confraries i germandats que hi ha a la ciutat.

L’11 de novembre va prendre possessió l’elegit nou “comitè de presidència”, com s’anomena, el qual l’integren quatre joves membres l’edat dels quals oscil·la entre els 26 i 31 anys.  

Aquesta renovació i rejoveniment de la junta suposa el relleu generacional tan volgut com necessari en la majoria d’entitats i associacions cíviques de tota mena. Alguns dels nous responsables de l’AASST estan vinculats, des de sempre, adiferents congregacions, sovint per tradició familiar. Iván Medina (president) pertany, de ben petit, al Cristo del Buen Amor, el qual ha exercit com a tresorer de l’agrupació els darrers quatre anys; Georgina  Gual forma part del Gremi de Marejants, des de sempre; Xavier Balcells i Raquel Moreno completen l’òrgan de govern que lidera una junta de 22 membres, representants de les diferents associacions.

Aquest comitè de presidència que relleva Francesc Seritjol, el qual encertadament ha estat vuit anys al capdavant de l’entitat, es proposa uns objectius ben clars: “La renovació generacional és necessària i la nostra entrada pot aportar l’actualització als nous temps, una nova dinàmica de treball i formes de gestionar, per la qual cosa estem preparats”, afirma, Iván Medina. Admet, que “els procediments canvien ràpidament, els tràmits, sol·licituds, permisos, certificats… es fan per internet, allò a què nosaltres ja estem habituats”.

IVÁN MEDINA

“La nostra entrada pot aportar l’actualització als nous temps, una nova dinàmica de treball i formes de gestionar”

D’altra banda, els nous responsables de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona es mostren convençuts que “els nous temps requereixen canvis de models, adaptats i que siguin més atractius a la societat actual; no podem romandre de braços plegats i mantenir unes pràctiques que podien ser vàlides en el passat, però que ara han quedat obsoletes”.

Medina admet que és cert que l’essència de Setmana Santa no es pot alterar, però considera que “el fet religiós ha d’estar en simbiosi amb el vessant cultural i tradicional; l’expressió d’un sentiment religiós agafat de la mà de la realitat social. Que les confraries no siguin un cercle tancat, obrir-les a la ciutat, on totes les franges d’edat s’hi puguin veure representades, a través de la participació, i es facin seva la Setmana Santa”.

Sobre això, consideren primordial intensificar la comunicació a través dels mitjans i incrementar la presència en les xarxes socials “on els joves han de tenir un paper fonamental, en la creació d’audiovisuals, pòdcasts i material fotogràfic, per a la difusió, que els motivi i afavoreixi la seva implicació”.

És cert que a les processons, en molts casos, impera l’anonimat, el qual pot resultar poc gratificant o suggeridor: per exemple, els confrares amb la cucurulla, els costalers sota els passos, però Medina assegura que “una vegada viscuda l’experiència crec que aquesta condició t’acaba colpint. Proporciona convivència, sentiment d’equip i afavoreix l’amistat”. El portaveu de la renovada AASST afirma que per a molts joves, la Setmana Santa “esdevé el primer anunci de la nostra cultura religiosa. Sens dubte, és una manera de treure l’Evangeli al carrer i fer una catequesi per la ciutat”.

Un altre aspecte que la nova junta vol recuperar és dinamitzar les activitats i accions solidàries que antigament havien caracteritzat les confraries i associacions, ateses les necessitats actuals, una tasca motivadora que demana entrega i generositat.

Entre els reptes marcats, figura completar els Espais de Setmana Santa, que es van inaugurar en la seva primera etapa, per visualitzar en un espai museïtzat la Setmana Santa tarragonina. Al Museu Bíblic es poden veure reproduïts els passos i misteris en miniatura, el qual exerceix de km 0 del recorregut que porta fins a l’església de Sant Agustí, on hi ha exposats 8 passos de quatre confraries que no tenen espai propi, a més de les vitrines de la galeria superior del temple, on les diferents agrupacions exposen elements i objectes que les identifiquen.

El següent pas serà intentar crear la Ruta de Setmana Santa, partint del Museu Bíblic per visitar les diferents esglésies on es guarden els misteris. Per això, caldrà comptar amb la complicitat del mateix Museu Bíblic i la conselleria de Turisme de l’Ajuntament de Tarragona, per fer viable el projecte i incloure’l com una possibilitat més en el cartell de les visites turístiques i per al públic en general que ofereix la ciutat de Tarragona.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!