Divendres 3 de gener es va celebrar la IV Jornada de la Càtedra de Teologia Pastoral “Arquebisbe Pont i Gol” (CTP), que va comptar amb 25 participants, provinents de totes les diòcesis amb seu a Catalunya. El tema sobre el qual varen reflexionar va ser El fet de les migracions i els immigrants en el context actual.

Una jornada que ja és la fórmula tradicional proposada per la Càtedra, que vol ser un espai eclesial on diverses propostes i sensibilitats pastorals, amb els seus corresponents agents, es trobin, es coneguin i s’escoltin mútuament per compartir inquietuds, intuïcions i visions.

La jornada va comptar amb quatre mirades sobre la realitat de la immigració: una de cultural, una d’espiritual, una d’internacional des dels punts d’origen de migració i una darrera sobre l’acollida en el lloc d’arribada.

Les diferents aportacions van continuar constatant, de manera clara, la complexitat d’aquesta realitat. “De fet, tota la història de la humanitat és un relat ple de migracions; els relats bíblics més antics ens en donen testimoni, «el meu pare era un arameu errant, que va baixar a Egipte i va viure-hi com a immigrant» (Dt 26,5)”, va explicar el Dr. Daniel Palau, director de la Càtedra de Teologia Pastoral.

Durant la jornada es va constatar que el moviment de persones avui és una dada total inqüestionable, imparable i plena de complexitats a tots nivells, ja siguin personals, polítics, econòmics, religiosos o culturals. I es va posar com a exemple la realitat a Catalunya, “on les dades estadístiques concretes ens desborden contínuament -només han calgut 20 anys per passar de 6 a més de 8 milions d’habitants”, va afegir el Dr. Palau.

La jornada no va servir només per constatar les dificultats, ja viscudes per la pròpia experiència pastoral, sinó també per visibilitzar nous factors presents en la vida de la societat que també afecten la vida dels emigrants com són, per exemple, les xarxes socials. D’aquesta manera els participants van intentar generar una anàlisi més detinguda i serena del repte d’acollir algunes de les intuïcions pastorals del papa Francesc.

Aquestes es concreten -segons va detallar el director de la CTP- en un senzilla aportació plena de transformacions internes en els agents pastorals propers al fet migratori: “es tracta d’acollir, protegir, dignificar i integrar”. En aquesta línia, una de les conclusions d’aquesta jornada va ser la d’acceptar clarament que quelcom nou està naixent culturalment, socialment.“

Aquest nou engendrament no és viscut sense dolors, ja que tota la novetat que demana un exercici d’integració és sempre bidireccional; l’Església catalana no està exempta del repte de seguir creixent i madurant en aquest aspecte social, que no és pas nou, el de la integració”, assegura el Dr. Palau.

Una segona conclusió d’aquesta jornada va ser “la necessitat de generar un canvi de relat, una mirada nova que ens ajudi, que ens acompanyi, que ens sostingui i que ens permeti de viure aquest gran somni de la fraternitat, feta i construïda lentament, no pas pels discursos i les bones intencions, encara menys per les teories i les abstraccions intel·lectuals, sinó per una nova sensibilitat davant l’altre, el diferent, el desconegut”, va explicar el director de la jornada.

En darrer lloc, a la jornada del proppassat 3 de gener es va fer esment d’una darrera conclusió: no es vol deixar de costat la dimensió espiritual de les persones migrades, factor essencial per a qualsevol experiència migratòria. “L’espiritualitat ens rescata i genera una resiliència que va més enllà de qualsevol lògica humana autosuficient i autoreferencial. L’espiritualitat ens agermana de nou, com a éssers connectats pel desig profund de viure, vinguem d’on vinguem”, va dir el Dr. Palau.

DANIEL PALAU

“L’espiritualitat ens rescata i genera una resiliència que va més enllà de qualsevol lògica humana autosuficient i autoreferencial”

Els participants en aquesta jornada van constatar que en convocatòries vinents caldria continuar incidint en aquesta reflexió. Van mostrar interès a incorporar altres realitats socials presents en tants plantejaments relacionats amb el fet de la migració, des dels nouvinguts, passant pels interlocutors polítics, altres sensibilitats eclesials i les instàncies empresarials i econòmiques que reclamen i necessiten un impuls i un manteniment de les seves activitats.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!