La constitució Sacrosanctum concilium, del Vaticà II, explicita sobre l’any litúrgic el següent: “La santa mare Església considera deure propi celebrar amb un record sagrat, en dies determinats de l’any, l’obra salvífica del seu diví Espòs. Cada setmana, en el dia anomenat ‘del Senyor’, en commemora la Resurrecció, que un cop l’any celebra també, juntament amb la seva santa Passió, en la màxima solemnitat de la Pasqua. A més, en el cercle de l’any desenvolupa tot el misteri de Crist, des de l’Encarnació i Nadal fins a l’Ascensió, Pentecosta i l’expectativa de la joiosa esperança i vinguda del Senyor. Commemorant així els misteris de la redempció, obre les riqueses del poder santificador i dels mèrits del seu Senyor, de tal manera que, en cert sentit, es fan presents tothora perquè els fidels puguin posar-s’hi en contacte i emplenar-se de la seva gràcia i salvació” (n. 102).

Per tant, l’any litúrgic és un temps veritable de gràcia i de salvació, que recorda i viu el misteri de Crist, per fer-lo present i actual en el nostre temps.

La litúrgia organitza i distribueix els aspectes diversos del misteri de Crist al llarg d’un any, en el que anomenem temps litúrgics:

Advent: temps d’esperança, vigilant i joiosa, centrat en la vinguda de Jesús. És un temps de conversió i pregària, per disposar-nos a acollir amb alegria el Senyor que ve.

Nadal: temps de celebració del naixement de Jesús per salvar-nos. El Verb ha assumit el que era nostre, per donar-nos el que era seu, i fer-nos partícips de la seva vida divina.

Quaresma: temps de penitència, austeritat, pregària, conversió del cor, com a preparació de la Pasqua.

Pasqua: temps de pau, d’alegria i d’esperança, celebrant la resurrecció del Senyor. Aquest és el temps fort per excel·lència.

Temps de durant l’any: és el temps en què s’aprofundeix el missatge de Jesús i del seu amor.

Veiem que allò específic de l’any litúrgic és la vivència del misteri de Crist en el temps. És una nova oportunitat de gràcia i de presència del Senyor de la història; el mateix ahir, avui i sempre.

Hem de desitjar i aspirar que el nostre pas pels cicles litúrgics ens predisposi a conèixer més i millor la persona de Jesús, la seva vida i ensenyaments, per poder seguir-lo millor.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!