Malgrat que Israel es manté reticent a signar l’alto al foc que ha d’entrar en vigor el proper diumenge, els ordinaris catòlics de Terra Santa acaben de fer públic un comunicat on acullen amb “satisfacció” la treva anunciada que té com a objectiu posar fi a les hostilitats a Gaza, tornar els ostatges israelians i alliberar els presoners palestins.

“Esperem que aquest alto el foc marqui el final de la violència que ha causat un patiment incommensurable. És un pas necessari per aturar la destrucció i satisfer les necessitats urgents humanitàries d’innombrables famílies afectades pel conflicte”, es llegeix al comunicat.

El text remarca que “som conscients que la fi de la guerra no significa la fi del conflicte”. Per això, subratlla la necessita d’afrontar de manera “seriosa i creïble” els problemes que estan a l’arrel del conflicte.

ORDINARIS DE TERRA SANTA

“Una pau autèntica i duradora només es pot aconseguir mitjançant una solució justa que abordi les causes profundes d’aquest llarg conflicte”

Aquesta pau passa per un procés llarg on es reconegui “el patiment de l’altre i una educació centrada en la confiança que porti a superar la por a l’altre i la justificació de la violència com a eina política”, destaca el comunicat.

Els signants de la declaració preguen perquè l’alto el foc porti “un sentiment de serenor i alleujament a tothom. Que aquest moment de calma els permeti trobar consol, reconstruir les seves vides i recuperar l’esperança en el futur”.

El missatge expressa l’esperança que la treva marqui l’inici d’un camí nou cap a la reconciliació, la justícia i la pau: “Que aquest sigui el primer pas en un camí que promogui el guariment i la unitat entre tots els pobles de Terra Santa.”

Els ordinaris catòlics esperen el retorn dels pelegrins i asseguren que “els Llocs Sants estan destinats a ser llocs de pregària i pau”.

ORDINARIS DE TERRA SANTA

“Malgrat el dolor que hem patit, continuem mirant el futur amb una esperança indestructible. Que aquest alto el foc inspiri nous esforços en favor del diàleg, la comprensió mútua i una pau duradora per a tothom”

El comunicat també fa una crida als responsables polítics i a la comunitat internacional “perquè elaborin una visió política clara i justa per a la postguerra. Un futur construït sobre la dignitat, la seguretat i la llibertat per a tots els pobles és un requisit previ per a una pau veritable i duradora. Instem totes les parts que apliquin les mesures immediates i negociïn mesures de l’acord de bona fe”.

“Vull esperar que a partir del diumenge els ostatges i presoners comencin a ser alliberats i que, a partir d’aquí, comenci un procés, certament llarg, d’estabilització per fer que Gaza torni a ser habitable i, alhora, governable.”

Són declaracions del custodi de Terra Santa, P. Francesco Patton, a l’agència italiana SIR, en fer-se públic l’acord entre Israel i Hamas per a una treva a Gaza i l’alliberament dels ostatges israelians i els detinguts palestins.

Segons el custodi, aquest acord ha “trobat un impuls més gran amb l’elecció de Donald Trump. Veurem si aquest canvi de ritme marca també una nova fase política a nivell del govern israelià”.

FRANCESCO PATTON

“La comunitat internacional, que ha brillat per la seva absència en aquests llargs mesos de guerra, ara ha de fer comprendre tothom que encara existeix i que manté una capacitat constructiva”

El custodi ha explicat a l’agència SIR que “la treva a Gaza no ha de convertir-se en el pretext per fer de Cisjordània una nova Gaza”. Per al P. Patton, seria molt necessari que “les parts implicades aprenguessin d’aquest terrible i molt dolorós esdeveniment que ja no podem continuar així, amb por i incertesa sobre el futur. Si volem garantir un futur per a tothom, l’única sortida és l’acceptació mútua”.

Un aspecte important de l’acord és el tema de l’ajuda humanitària per a Gaza. En aquest sentit, el custodi adverteix del risc que “l’ajuda esdevingui objecte de saquejos i robatoris per part de bandes armades”. Per això demana donar a Gaza alguna mena de governabilitat, un mínim d’estructura tant administrativa com policial.

També amb conversa amb l’agència SIR, el rector de la parròquia catòlica de la Sagrada Família a Gaza, el P. Gabriel Romanelli, ha explicat que “tots estem molt contents. Ara la gent comença a tenir l’esperança de tornar a casa seva, per a aquells que encara la tenen, i a pensar com reconstruir i començar de nou”.

GABRIEL ROMANELLI, rector de la parròquia catòlica de Gaza

“Per a tothom significa tornar a viure sense el malson constant d’avions, bombes, combats i violència. Tothom espera que la treva es mantingui, tot i que sabem que serà un procés molt llarg i complicat”

De la seva banda, en un acte a Roma per a la presentació d’un llibre, els periodistes preguntaven al president de la Conferència Episcopal Italiana, el cardenal Matteo Zuppi, la seva opinió sobre aquesta treva: “Que aquest sigui el primer pas per evitar més patiment i trobar després solucions més duradores. Hem de preparar-nos seriosament per a la pau.”

Per al cardenal Zuppi, la conjuntura és “molt important” perquè “ens ajuda a mirar cap al futur”. L’esperança, ha dit, “és una cosa estable. Hi ha satisfacció després d’un dolor enorme i terrible, que no hem d’oblidar per continuar treballant per la pau”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!