El saló de plens de l’Ajuntament de Valls ha estat del tot insuficient per acollir el gran nombre de persnes que han volgut assistir al comiat de les Germanes de la Sagrada Família d’Urgell, en un acte institucional celebrat el capvespre del dissabte 11 de gener. Aquesta comunitat ha estat present des de l’any 1881 a l’Hospital de Sant Roc i, posteriorment, al Pius Hospital, on ha realitzat una exemplar labor d’atenció hospitalària als malalts, suport als familiars i educació de la infància.
Aquesta partença és a causa de la reorganització interna i de les noves disposicions de l’institut de religioses fundat per Anna Maria Janer, l’any 1859. “La ciutat de Valls i el Pius Hospital sempre tindran les portes obertes a les germanes, perquè la vida fa molts tombs“, ha dit l’alcalde de Valls, Albert Batet, en el moment de lliurar a la superiora general de la congregació, la germana Irma Beretta, una reproducció del monument als castells. Batet ha remarcat que “la petjada d’aquestes religioses quedarà inscrita en majúscules en la història de Valls, pel seu servei a les persones”.
Valls: escola de caritat
La germana Maria Pilar Adín ha fet un repàs, a grans trets, sobre la història de l’esmentada congregació religiosa i la seva estreta vinculació amb la ciutat de Valls, en certa manera “origen de l’institut de Germanes de la Sagrada Família d’Urgell”. Va ser a Valls que es creava l’any 1800 una de les Germandats de Caritat que posteriorment, amb la instaurada a Cervera, va donar peu a la fundació de la congregació religiosa, per part d’Anna Maria Janer. Per tant, “Valls ha estat per a nosaltres una escola de caritat, on hem après a servir i estimar“, ha posat en relleu Maria Pilar Adín.