El filòsof francès Gabriel Marcel tenia 4 anys quan la seva mare va morir. A partir d’aquell moment una pregunta es repetia sense obtenir resposta: “On és la meva mare?” D’aquesta no-resposta va néixer la recerca filosòfica de Gabriel Marcel, que finalment el va portar a formular la necessitat existencial del més enllà. “Estimar més enllà de la mort” és l’expressió de la seva inquietud metafísica.
Davant la mort d’una persona molt estimada, el polític Joan Rigol s’ha capbussat en les formulacions del filòsof francès Gabriel Marcel. “Primer sents com una amputació espiritual de tu mateix”, ha explicat Rigol, “després una certa perplexitat davant dels canvis que la mort provoca”, i al cap d’un temps, sorgeix la pregunta: “és possible poder parlar, dialogar, amb la persona que tant estimes però amb qui ja no comparteixes temps ni espai?”, “com et puc trobar si jo només puc fer-ho en un espai i un temps concrets mentre que tu ets tot espiritualitat?”, “és que potser quan parlo amb tu no és tant un diàleg com una mena de soliloqui fruit de la meva imaginació?”
Al final del trajecte hi ha una convicció: Déu és el Tu Absolut, que agafa tots els tus que hem creat al llarg de al nostra vida, i que permet que el diàleg amb l’altre sigui possible malgrat la mort. La persona estimada, fora de l’espai i del temps, viu en l’estimació del nostre interior, en el nostre ser-esperit en el temps i l’espai. Aquesta va ser laconclusió de Gabriel Marcel, autor profundament socràtic i cristià, i també de Joan Rigol, polític, doctor en Teologia i ara doctor en Filosofia.
Amor més enllà de la mort en l’obra filosòfica de Gabriel Marcel és el títol de la tesi doctoral de Joan Rigol, dirigida per Francesc Torralba i presentada a la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull el 29 de novembre. Amb l’objectiu de fer-la arribar al públic més general, ara s’ha plasmat en un llibre que, al seu torn, inaugura la nova col·lecció Tesis Doctorals de la Facultat de Filosofia. Es va presentar el dimecres 12 de febrer a l’Aula Magna del Seminari.
Podeu llegir l’article íntegre en PDF